Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje pšenice
  • 19.10.2022. 13:30
  • Zaječarski okrug, Jakovac

Đubrenje NPK i polovinom uree na jesen, a ostalo u proleće - bitno za pšenicu

Meštani se svakako nadaju da će naredna godina biti bolja što se tiče prinosa žita, dok je ulaganje i primena hemijskih sredstava neophodna ukoliko se teži kvalitetu. 

Foto: Jovana Cvetković
  • 874
  • 94
  • 3

Đubrenje predstavlja jednu od najvažnijih agrotehničkih mera od koje zavisi kvalitet i prinos gajene biljke, pa je pravilna i blagovremena primena kako organskih tako i neorganskih đubriva od izuzetnog značaja za njen rast i razvoj. Shodno tome, treba voditi računa kako i kada primeniti određeno đubrivo kako bi zadovoljili potrebe svih gajenih biljaka. 

Prema rečima poljoprivrednika iz knjaževačkog sela Jakovac Dalibora Cvetkovića, pravovremena primena svih agrotehničkih mera, pa i đubrenja, zahteva veliku pažnju, tačnost i posvećenost. 

"Otkad znam za sebe, naše domaćinstvo se bavi poljoprivredom. U štali je oduvek vezana  krava, a na poljima posejano žito. Prethodnih godina se možda malo više bavim voćarstvom, ali nisam zapostavio ni uzgoj pšenice, ovsa, ječma i kukuruza na površini od nekoliko hektara", kaže Cvetković i dodaje da ipak, sve životinje treba nahraniti, a domaći hleb se ne može zameniti nijednim drugim.

"Trenutno je aktuelna setva ozimih strnih žita, a tom prilikom se kod nas na njivi gde sejemo pšenicu lomi domaća pogača kako bi prinos bio što veći", kaže i još dodaje da je predusev pšenice bio kukuruz, čiji su ostaci nakon berbe zaorani kako bi se zemljište obogatilo hranivima, naročito kalijumom. 

Ostaci kukuruzovine kao dobro đubrivo?

Ono što je istakao je važnost zaoravanja kukuruzovine, ali ne i njegovog spaljivanja, jer kako kaže, time zemljište ostaje bez hraniva. Prilikom spaljivanja dolazi do potpunog gubitka azota i deo sumpora, dok kalijum, fosfor i mikroelementi ostaju na zemljištu u vidu pepela. Naglašava da na ovoj njivi nije potrebno nakon zaoravanja kukuruzovine rasturati stajnjak, jer su se ostaci kukuruzovine pokazali kao odlično đubrivo.

Zaoravanje žetvenih ostataka - najbolja opcija i za zemlju i za poljoprivrednika

"Nakon toga sledi agrotehnička mera tanjiranje, kako bi se zemljište što bolje usitnilo za predstojeću setvu, kao i đubrenje NPK, trojnim đubrivom sa formulacijom 16:16:16", ističe naš sagovornik i dodaje da je pre par godina uz đubrenje NPK đubrivom dodao i polovinu uree na jesen, a drugu polovinu na proleće. Tada je prinos bio nešto veći nego obično, ali je kasnije svakako nastavio po starom. 

Zemljište se mora dobro usitniti za predstojeću setvu

Prema Cvetkovićevim rečima, đubrenje NPK đubrivom na jesen, kao i primena uree u drugoj dekadi februara, potom i đubrenje KAN-om u martu mesecu je od izuzetnog značaja za prinos i kvalitet žita. Ukoliko bi se neko od ovih đubriva izostavilo to bi negativno uticalo na pravilan rast i razvoj kao i na rod gajene biljke. 

"Što se tiče NPK trojnog đubriva formulacije 16:16:16, napomenuo bih da sam izuzetno zadovoljan ruskom proizvodnjom ovog đubriva zbog odlične granulacije i još bolje rastvorljivosti. Gotovo sva đubriva su skuplja nego prethodnih godina, ali je njihova blagovremena primena obavezna ukoliko želimo dobar prinos", kaže Cvetković i dodaje da je na većim površinama učinak svakako bolji, uprkos visokim cenama goriva, đubriva, ali i semenskog materijala.

Đubriva skuplja, ali se ne štede

Ove godine su polovinu semenskog materijala kupili u poljoprivrednoj apoteci, dok je druga polovina bila domaće proizvodnje, kako bi uštedeli bar u tom segmentu.

Koliko će ove godine da nas košta setva pšenice?

"Neka đubriva su i do dva puta skuplja nego proteklih godina, ali tu svakako nema uštede kako prinos ne bi bio ispod proseka. Činjenica je da je ove godine cena žita bila zadovoljavajuća, što je dobro.

Takođe, strna žita nisu zahtevna po pitanju stalnih ulaganja, primene hemijskih sredstava kao kod pojedinih voćnih vrsti. Nakon prihrane na proleće i primenu herbicida u aprilu mesecu nema nijedne agrotehničke mere sve do žetve", završava ovaj poljoprivrednik. 

Meštani se svakako nadaju da će naredna godina biti bolja što se tiče prinosa žita, dok je ulaganje i primena hemijskih sredstava neophodna ukoliko se teži kvalitetu. 


Tagovi

Đubrenje Dalibor Cvetković Setva pšenice Zaoravanje kukuruzovine Domaća semena Prinos žita NPK đubriva


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.