Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup suncokreta
  • 29.08.2016. 16:00

Država neće zabraniti izvoz suncokreta

Lanjskom cenom od 39-42 din/kg proizvođači bi bili zadovoljni. To bi zadržalo postojeću cenu ulja. Država da pusti ulje iz rezervi na tržište i otkupi 20.000 tona zrna. Ništa bez skladišta u paorskim rukama.

  • 3.232
  • 552
  • 0

Ako šta odlikuje dobrog novinara, to su precizne i pravovremene informacije. Urednik časopisa "Moje gazdinstvo" Čedomir Keco je mnogo puta u karijeri dokazao da ih ima. Ovaj put razgovarali smo o "igrama bez granica" oko otkupne cene suncokreta.

Proizvođače suncokreta najviše interesuje da li će država zabraniti izvoz zrna?
Neće biti zabrane izvoza ovogodišnjeg roda suncokreta. Ni u jednu zemlju. Ni u zemlje CEFT-a ni u zemlje Evropske unije. Dakle, svi oni koji imaju kupce u inostranstvu mogu da prodaju zrno. Za kupovinu našeg suncokreta zasada su zainteresovane uljare iz Mađarske i Bosne i Hercegovine. Država je saslušala naše prerađivače, dakle, uljare i poručila im da nema osnova za zabranu izvoza. Administracija je izvukla pouku iz sličnih zabrana. Da podsetim na to da se vode međunarodni sporovi o zabrani izvoza šećerne repe. Država će izgubiti spor i platiti milionske iznose.

Galimatijas otkupnih cena

Ovo su odlične vesti za proizvođače suncokreta. Međutim, država se za sada ne oglašava po tom pitanju. Kako ste vi došli do tih informacija?
Važno je imati svoje insajdere u državnoj administraciji. A meni je potvrđeno iz više izvora da zabrane izvoza neće biti.

Iz razgovora sa poljoprivrednicima saznajem da su na terenu različite akontne cene suncokreta: od 30, 32, 33 pa se govori da je u Vršcu 36 dinara. Šta se to dešava sa tržištem?
Tržišni haos. Uljare po svaku cenu žele da ove godine ne plate suncokret po ceni 42 din/kg što bi bilo normalno. Uz to napravile su nekoliko grešaka. Prvo su stranom partneru prodale svoje prerađivačke kapacitete i uz to su iznajmili skladište. Drugim rečima, inopartner može da uskladišti zrno, da se uklopi u naš milje cena, to jest da se dogovore oko cenovnika. Lagerovaće suncokret i postepeno će ga prerađivati. Uz to, oni će otkupljivati zrno i prerađivati ga u svojoj fabrici. Potrebe Turske će tako biti zadovoljene iz dva izvora. To je za ratare dobro ako se odbrane od domaćih niskih cena.

Kakva bi vaša preporuka bila proizvođečima suncokreta?
Da sada daju za akontnu cenu, otvoreno, i da pokušaju da dođu do ugovora.

Država da pusti ulje iz robnih rezervi na tržište i zanovi proizvodnju

Šta bi država trebalo da uradi?
Da pusti 8 miliona litara ulja na tržište. Ona ih ima na svom lageru. Za to ulje koje se proda, zanovi proizvodnju za svoje potrebe. Država bi na taj način mogla da otkupi 20.000 tona suncokreta.

Faktički, mogla bi da natera uljare da plate bolju cenu?
Tako je. Sa 20.000 tona bi otvorila tržište. Pazite, ako mi trošimo od 11-12 litara ulja godišnje po glavi stanovnika i ako ćemo imati minimalno 500.000 tona zrna, mi imamo puno viška zrna. Nije realno da uljare sve otkupe, ni da poljoprivrednici odmah sve prodaju. Suncokret postaje roba kojom će se trgovati tokom godine. Zato i apelujem na poljoprivrednike da moraju da reše pitanje skladišta. To su sigurni tržišni oslonci. Bez toga neće moći da ulaze u ovu proizvodnju. Osim jako malih uljara, nijedna veća uljara ne kupuje zrno za celokupnu godišnju produkciju. Prema tome, neće ni naše bez obzira kog su kapaciteta.

Cena suncokreta u okruženju 40 din/kg

Koju maksimalnu cenu suncokreta očekujete?
Mislim da bi svi bili zadovoljni da se ponovi lanjska cena koja je bila u rasponu od 39-42 dinara. Trenutno se suncokret skida sa lošijih zemljišta i onaj koji je oštećen i polegao pa bi izvesnije informacije o ceni mogli znati za nedelju dana.

Inače, cena suncokreta u okruženju, na berzi u Budimpešti, trenutno je 325 €/t što je gotovo 40 dinara za kilogram.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Suncokret Otkup Cena Čedomir Keco


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D