Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 15.03.2022. 16:30

Dogovorena pšenica pre zabrane izvoza - "otići će" za Albaniju

Zemlje Inicijative Otvoreni Balkan, kao i druge susedne zemlje, mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u sektoru hrane, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/ALesik (ilustracija)
  • 757
  • 461
  • 0

Na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame, jutros je u Beogradu organizovan sastanak ministara poljoprivrede dve zemlje Branislava Nedimovića i Fride Krifce, navodi se u saopštenju našeg resornog ministarstva.

Ugovorene količine pšenice i kukuruza, pre zabrane izvoza, biće realizovane u najkraćem roku. Zemlje Inicijative Otvoreni Balkan, kao i druge susedne zemlje, mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u sektoru hrane.

Predsednik Vučić izjavio je juče (14.3.) da će Srbija u najkraćem mogućem roku dozvoliti izvoz ugovorene pšenice u Albaniju i dodao da će biti isti slučaj sa svakom zemljom u regionu, prenosi RTS.

Dozvoliti izvoz pšenice, kukuruza i brašna da bi poljoprivrednici naplatili svoj rad?

Podsetimo, nakon zabrane izvoza pšenice, kukuruza, brašna i ulja, mnoga udruženja proizvođača ali i Privredna komora Srbije uputili su apel Vladi Srbije da obustavi zabranu i uvede kvote. Takođe, povodom toga se oglasilo i udruženje "Žita Srbije".

"Nadamo se da će zabrana izovoza pšenice, kukuruza i brašna biti privremena i da će biti dozvoljeno da ispoštujemo ranije sklopljene izvozne ugovore, kako se kupci ne bi okrenuli drugim tržištima", izjavila je direktorka udruženje "Žita Srbije" Sunčica Savović.

Takođe, Udruženje "Pančevački ratari", asocijacija "Agrarni forum" Pančevo i udruženje "Građanska neposlušnost" Dolovo traže hitan prekid ovih mera i uspostavljanje slobodnog tržišta i protoka robe, "jer zašto ponovo sejati kad nam je zabranjen izvoz. Zar treba bojkovati prolećnu setvu?" - pitaju.

Srbija je u Albaniju izvezla, prema podacima PKS-a iz 2018. godine, robu u vrednosti od 135,7 miliona evra. Najvažniji izvozni proiuzvodi tada bili su žitarice, gvožđe i čelik, pića, alkoholi i sirće, zatim plastične mase i proizvodi, kaučuk i proizvodi, drumska vozila i delovi, kao i farmaceutiski proizvodi. 


Tagovi

Zabrana izvoza Izvoz pšenice Albanija Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...