Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 05.07.2022. 09:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Deklarativna podrška ratarima – danas novi pregovori o cijeni pšenice

Pregovarači iz Semberije danas će na sastanak u Privrednu komoru RS

Foto: Dragan Prvulović
  • 304
  • 41
  • 0

Iako je žetva pšenice u punom jeku, a prvi prinosi već predati otkupljivačima, cijena ovogodišnjeg roda pšenice u Bosni i Hercegovini još nije poznata. Propao je i treći pokušaj da se ona definiše.

Na jučerašnji sastanak u Bijeljini, iako su prethodno potvrdili dolazak, nisu se pojavili ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić kao ni državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac. Podsjetimo, premijer RS Radovan Višković nije odgovorio na poziv. 

Politička roba?

Kako je potvrdio gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Perović, ministri su otkazali dolazak, nekoliko sati ranije, te pozvali predstavnike iz Semberije na sastanak u Privrednu komoru RS, danas u 11 sati. On je ovom prilikom poručio kako pšenica nije politička roba, što evidentno predstavlja ministrima.

"Čuli smo cijene ispod kojih poljoprivredni proizvođači neće pristati na otkupnu cijenu, a to je od 67 do 75 feninga po kilogramu. Podržavamo otkupnu cijenu i trudit ćemo se da iz godine u godinu povećavamo nivo subvencija prema rodu pšenice", rekao je Petrović, navodeći kako će te cijene zastupati danas u Banjoj Luci.

Neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 KM/kg (Foto: Martina Popić)

Boško Radić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije kaže da su velike razlike u njihovim stavovima, da neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa oko cijene koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljoprivredne proizvođače u Republici Srpskoj, ali da i on ide u Privrednu komoru RS. 

Pšenica predata otkupljivačima

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je da je 20 vagona pšenice predao semberskom "Žitoprometu".

"Ne znam njenu cijenu još, obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova", dodao je Urošević.

Pale cijene žitarica - jedan izvještaj uticao na globalno tržište

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srpskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu. Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje i dodaje da je današnji sastanak u Banja Luci trebao biti održan prije 30 dana, jer je žetva u Semberiji pri kraju.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna cijena Ratari Semberija Boško Radić Savo Bakajlić Ljubiša Perović Lazo Urošević Staša Košarac Boris Pašalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.