Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • kukuruz
  • 13.09.2021. 13:00

Danas počeo otkup kukuruza, cijena kao u okruženju?

Kukuruz na tržištu još uvijek ima dobru cijenu, a s obzirom na očekivani pad uroda, izvijesno je da pada cijene na berzama neće biti.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 951
  • 49
  • 0

U bijeljinskom mlinsko - prerađivačkom preduzeću "Novi Žitopromet" danas će se zvanično početi sa otkupom kukuruza kada bi trebalo da bude definisana i otkupna cijena, rekao je za Srnu šef proizvodnje, Dušan Tomić.

Takođe je napomenuo da se sa žetvom ove žitarice mjestimično krenulo, u zavisnosti od lokaliteta, ali i stanja usjeva. Ipak, prema njegovim riječima, intenzivni poslovi tek se očekuju.

Spremni otkupiti sve količine kukuruza

"Kukuruz na tržištu još uvijek ima dobru cijenu, a s obzirom na očekivani pad uroda, izvijesno je da pada cijene na berzama neće biti", zaključuje.

Dodao je i da će se u "Novom Žitoprometu" voditi cijenom koja je u okruženju.

Tomić je istakao da je ta mlinska firma spremna da otkupi cjelokupne količine kukuruza koje budu ponudili poljoprivrednici, s obzirom da raspolaže značajnim skladišnim kapacitetima.  

Vrijednost kukuruza najviša u protekloj deceniji - hoće li opstati domaće stočarstvo?!

Podsjetimo, cijena navedene ratarske biljke najviša je u posljednjih deset godina i početkom šestog mjeseca iznosila je 0,55 KM za jedan kilogram. Posljednji put kada je vrijednost kukuruza dostigla svoj maksimum bilo je to u 2012. godini jer je urod bio loš uslijed velikih suša. 

Ovakva situacija automatski utiče i na proizvodnju mlijeka jer cijena od 0,5 do 0,6 KM ne pokriva troškove ulaganja pa su samim tim i prihodi manji. 


Tagovi

Otkup kukuruza Otkupna cijena Žetva kukuruza Skladišni kapaciteti Dušan Tomić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.