Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korovi
  • 26.03.2020. 09:00

Da li korove u kukuruzu suzbijati pre ili posle nicanja?

U Srbiji je raširena praksa da se korovi suzbijaju posle setve, a pre nicanja kukuruza, jer su herbicidi za tu namenu jeftiniji. Posle nicanja biljaka i pojave širokolisnih i uskolisnih korova, neophodna je takozvana - korektivna zaštita.

Foto: Julijana El Omari
  • 4.489
  • 225
  • 0

U Srbiji se kukuruz svake godine gaji na velikim površinama. Korovi u kukuruzu su velika konkurencija gajenoj biljci. Oni onemogućavaju biljkama da se normalno razvijaju - od setve pa do berbe. Kukuruzu je za razvoj neophodno dosta svetlosti i toplote zbog čega se i gaji kao širokoredi usev, a taj međuprostor pogoduje rastu i razviću raznih korova, naročito u početnoj fazi razvoja, kada treba sprečiti konkurenciju korovskih biljaka.

Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

U usevu kukuruza najveću rasprostranjenost i zastupljenost imaju širokolisne korovske vrste; običan štir, pepeljuga, divlji ladolež, palamida, poponac, a sve više se šire invazivne vrste kao što su ambrozija, čičak, lipica, kao i travne korovske vrste; divlji sirak iz semena i rizoma, pirevina, veliki muhar, sivi i zeleni muhar.

Pre nicanja dobro pripremite setvene površine

Suzbijanje korova se obavlja nakon setve, a pre nicanja tretiranjem zemljišnih herbicida, kao i nakon nicanja kukuruza, kao korektivna mera. Za herbicide koji se upotrebljavaju posle setve, a pre nicanja neophodna je dobra priprema setvenih površina i dovoljna količina kiše, koja bi trebalo da padne u prvih nedelju dana po tretiranju.

Priprema zemljišta za setvu kukuruza: Tvrda postelja - meki pokrivač

Proizvođači se uglavnom opredeljuju za ovaj termin zaštite, jer su herbicidi za ovu namenu jeftiniji u odnosu na korektivne herbicide posle nicanja. Preporuka je da se za ovo prskanje upotrebljavaju preparati na bazi acetohlora, C-metalhlora, pendimetalina, izoksaflutola.

Suzbijanje ciljanih korova efikasnije, ali i skuplje

Zaštita kukuruza posle nicanja kukuruza i korova smatra se rezervom u slučaju da ne uspe tretiranje posle setve, a pre nicanja kukuruza. Međutim, suzbijanje korova posle nicanja kukuruza ima prednosti u odnosu na tretiranja pre nicanja jer se ciljano suzbijaju najzastupljeniji korovi.

Šta činiti u slučaju rezistentnosti korova na herbicide?

Takođe, treba znati da su herbicidi iz ove grupe skuplji, a vremenski uslovi nepovoljniji kada treba štititi usev od izniklih korova.

Više zastupljeni herbicidi za suzbijanje korova nakon nicanja

U poslednje vreme, posle otkrića sulfonilurea herbicida, sve se više primenjuju herbicidi za prskanja posle nicanja korova i kukuruza. Dugogodišnjom upotrebom zemljišnih herbicida potiskivani su širokolisni korovi, a u isto vreme travnati (sirak, pirevina), pa zatim i višegodišnji širokolisni korovi (palamida, gorušica) dobili su više prostora. Pojavili su se i neki novi korovi kao abutilon, ambrozija, čičak.

"Prilikom prskanja posle nicanja, fenofaza razvoja biljke i broj listova kukuruza određuju koji će se herbicid primeniti u zaštiti. Za suzbijanje širokolisnih korova preparati na na bazi 2,4 D primenjuju se najkasnije do pet listova kukuruza, a preparati na bazi dikambe i dikambe + bentazon primenjuju se do šest listova kukuruza", savetuje Dragana Veljković, diplomirani inženjer zaštite bilja iz Beograda i dodaje da ukoliko se kukuruz nalazi u fazi preko šest listova, treba primeniti herbicide na bazi tembotriona i izoksadifen-etila.

Setva: Semena dovoljno, ali mogući nedostatak pesticida usloviće zakorovljene useve

"Za suzbijanje uskolisnih korova do šest listova kukuruza upotrebljava se preparati na bazi foramsulfurona, izoksadifen-etila i nikosulfurona i to u kasnijim fazama razvoja kukuruza."

Prilikom obavljanja agrotehničkih mera u narednom periodu, pridržavajte se uputstava nadležnih institucija za vreme zabrane kretanja, a u cilju suzbijanja širenja aktuelnog korona virusa. 


Tagovi

Korovi u kukuruzu Suzbijanje korova Uzgoj kukuruza Primena herbicida Korektivna zaštita Draga Veljković


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.