Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 10.04.2019. 14:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Da li će slabija setva repe podići cenu šećera?

Prema prvim procenama, šećerna repa je u Srbiji posejana na 30% manje površina nego prošle godine. I dok šećerane stimulacijama podstiču ratare da više seju tu kulturu, postavlja se pitanje: šta će biti sa cenom šećera?

Foto: Bigstock/ nata_zhekova
  • 178
  • 16
  • 0

Lepo vreme u protekle dve sedmice omogućilo je ratarima da završe setvu šećerne repe. Kako prenosi RTS, šećerane nude povoljnije uslove nego prošle godine, ali je uprkos tome posejano manje repe nego lane. Prema prvim procenama, pod repom je 30% manje površina nego 2018. godine. Zato se nameće pitanje da li će se nova situacija odraziti na rast cene šećera.

Severni Banat: Posejano 46,5% manje repe nego lane

Statistika na području pet opština srednjeg Banata pokazuje da je proletos bilo oko 4.300 hektara šećerne repe, a ovog proleća manje od 2.000 hektara. Poljoprivrednik iz Lazareva, Rade Cvetanović kaže da je iz šećerane stiglo obećanje da će ove godine situacija sa prijemom i laboratorijom šećerne repe biti bolja nego lane. On dodaje da su u šećerani obećali da će cena biti jača nego prošle godine, za nekih 0,20 evrocenti, napominjući da bi bilo dobro kada bi ratari dobili cenu od 36 evrocenti.

Šećerane daju stimulanse

Direktorka sirovinskog sektora u fabrici šećera "Helenik šugar" Irena Stojanović ističe da svakom proizvođaču koji je potpisao ugovor sa berzom, pošto pomenuta šećerana ima tako koncipiran ugovor, kompanija garantuje skalu, tako da imaju dodatnih 1,5 evra stimulacije na sve ono što je prethodno ponuđeno. Cena je sada 34,5 evra, plus skala koja može doći do 40 i plus, znači 50% gratis semena za setvu.

Marijanski: Šećera će biti dovoljno

Predrag Marijanski iz Poljoprivredne Stručne službe u Zrenjaninu tvrdi da cenu šećera diktira svetsko tržište. On ne veruje da će doći do promene cene samo zbog pada površine pod šećernom repom. Marijanski napominje da će šećera biti dovoljno, a računa se i na zalihe tog prehrambenog proizvoda.

Setva skuplja za desetak odsto nego prošle godine

Marijanski podseće na to da je na početku prolećne setve kukuruza i suncokreta, kao i tokom zime bilo malo padavina, pa se prognozira da ove godine neće biti rekordnih prinosa. On kaže da su proizvođači ozbiljno pristupili setvi, ali se nadaju da će ih prekinuti kiša, zato što dosta semena ide u suvu zemlju. Inače setva je ove godine skuplja za oko 10% zbog prethodne pripreme suvog zemljišta.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Šećerna repa Cena Šećer Ratarstvo Setva Cena Šećerane Severni Banat Rade Cvetanović Irena Stojanović Predrag Marijanski


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.