Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod kukuruza 2019
  • 14.08.2019. 12:00

Da li će kukuruz ove godine doneti suficit u izvozu?

U čitavoj Srbiji površine pod kukurzom su značajne - zauzimaju čitavu trećinu ukupnih površina, a ove godine dominira u Mačvi. Tamo dominiraju domaći hibridi poznatih srpskih kompanija, ali su prisutni i strani. Rod do osam tona od prošle godine očekuje se i ove, uprkos visokim letnjim temperaturama.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.406
  • 146
  • 0

Ove godine očekuje se visok prinos kukuruza, ali za razliku od prošle godine, kada je bio skoro na nivou roda iz 2016. godine, ove, cena nam možda može ići u korist. Kako? Jako vlažno vreme loše je uticalo na prinos kukuruza u Sjedinjenim američkim državama, a proizvodnja je smanjena i u Aziji i Africi. Ekonomski stručnjaci u Srbiji su optimistični i prognoziraju suficit izvoza kukuruza. Mačvanski ratari 'drže palčeve'.

"U poređenju sa prethodnom godinom u prolećnoj setvi ove godine zasejano je 4,1% više kukuruza, pa pod ovom kulturom u Mačvi je oko 11.500 ha površina. U odnosu na površine pod drugim kulturama, kukuruz zauzima najveće, ako se uzme u obzir i ovogodišnjenje smanjenje obradivih površina pod sojom za 16%, suncokreta za 12%," kaže master inženjer poljoprivrede za ratarstvo i hortikulturu Ivana Trifković.

U poređenju sa prethodnom godinom u prolećnoj setvi ove godine zasejano je 4,1% više kukuruza (Foto: Ivana Trifković)

Ove godine se očekuje rod od oko osam tona kukurza 

I ne samo u Mačvi, već u čitavoj Srbiji površine pod kukurzom su značajne - zauzimaju čitavu trećinu ukupnih površina. Na mačvanskim njivama dominiraju domaći hibridi poznatih srpskih kompanija, ali su prisutni i strani. Rod oko osam tona od prošle godine očekuje se i ove, uprkos visokim letnjim temperaturama, za koje stručnjaci veruju da neće oštetiti rodu. Ipak, kišno proleće nije prošlo bez problema - korova i hemijskog tretmana istog.

"Što se tiče ratara u Mačvi u konvencionalnoj proizvodnji koja je dominantna u Srbiji, svakako da je primena herbicida prisutna u zaštiti useva, a nadam se planirano i precizno sa što manje štete po zemljište, usev i životnu sredinu. Unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u smislu smanjenja primene hemijskih sredstava u biljnoj proizvodnji, kao i poboljšanje kvaliteta i kvantiteta roda, može se postići intezivnom edukacijom poljoprivrednika o novim pristupima, tehnikama i znanjima prisutnim u svetu. Prioritet uvek treba dati 'nehemijskim' merama zaštite useva."

Preventivnom obradom zemlje protiv korova

Trifkovićeva za Agroklub navodi da se na korove između ostalog može uticati preventivnom obradom zemlje, razbijanjem pokorice i uništavanjem korovskih biljaka u inicijalnoj fazi.

"Razbijanjem pokorice obezbeđuje se aeracija i bolji uslovi za rast kukuruza i konkurentnost gajenog useva u odnosu na korov. Tokom rasta useva međuredna kultivacija redovna je mera borbe protiv korova. Primena plodoreda može biti eifkasna mera u borbi protiv korova, a takođe i čistoća stajnjaka odnosno procenat semena korovskih biljaka u samom đubrivu značajno može uticati na pojavu korova u usevu kukuruza. Kao krajnja mera je primena herbicida, ukoliko mehaničke mere zaštite ne daju zadovoljavajuće rezultate," kaže naša sagovornica.

Kvalitet semena i tip hibrida su među najbitnijim faktorima za uspešnost proizvodnje kukuruza (Foto: Ivana Trifković)

Klimatske promene dovode do slabljenja biljki 

Međutim, sa sve očiglednijim klimatskim promenama, biljne kulture trpe velike stresove; od previše niskih temperatura, koje mogu dovesti do slabljenja biljke i gljivičnih oboljenja ili previše visokih - prisetimo se samo 2017. godine. S druge strane, velike količine padavina koje beležimo iz godine u godinu, sprečavaju disanje korena i njegov razvoj.

"Svakako da kvalitet semena i tip hibrida su među najbitnijim faktorima za uspešnost proizvodnje kukuruza, ali takođe i tip zemljišta. Adekvatna obrada zemljišta i primena plodoreda (na primer, mahunarki)  kao i precizno đubrenje sa unošenjem optimalnih količina hraniva značajno utiču na pravilan rast i razvoj biljaka kukuruza što se direktno odražava i na rod tj. prinos."

Čini se da su mačvanski ratari dobro uradili svoj domaći zadatak, zato očekujemo visoke rezultate i konačnu nagradu - cenu!


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Uzgoj kukuruza Rod kukuruza Ratarstvo Izvoz kukuruza Ivana Trifković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u