Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 01.02.2022. 18:00

Da li će doći do zabrane glifosata i šta je sa neonikotinoidom?

Najava zabrane glifosata zabrinjava poljoprivrednike u EU. Francuska, koja se zalaže za smanjenje upotrebe pesticida najavljuje povratak neonikotinoida.

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 699
  • 120
  • 0

Moguća zabrana upotrebe glifosata u Evropskoj uniji donela je niz polemika suprostavljenih strana. Danski konvencionalni poljoprivredni proizvođači ističu da bi to bez ekvivalentne alternative dovelo do povećanja troškova proizvodnje. Najviše će biti pogođene farme takvog načina obrade zemlje.

Prema pisanju Agrarheute, u proračunima konsultantske kuće Seges, izostavljanje glifosata bez efikasnog zamenskog sredstva koštalo bi konvencionalne farme u proseku oko 120 evra/ha.

Kada je reč o Danskoj, ističe se kako će se najveći problemi javiti u proizvodnji semena trava i iziskivaće dodatne troškove i napore. Radi se o izuzetno važnom sektoru poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji. Zabranom glifosata potrošnja ostalih, manje efikasnih herbicida bi mogla da poraste za 20 odsto.

Takođe, ova konsultantska kuća ima veoma negativna predviđanja kada je u pitanju obrada zemljišta bez oranja, koja je s druge strane poželjna radi održivosti. Smatraju da će njen obim biti smanjen ili će potpuno da bude onemogućen.  

Francuske kontardiktornosti

Znamo da se Francuska u prvoj polovini ove godine nalazi na čelu EU, a njen predsednik Emanuel Makron je najavio smanjenje upotrebe pesticida. Komentarisao je da bi poštovanje istih propisa trebalo zahtevati od poljoprivrednih proizvođača u državama koje nisu članice EU, posebno kada su u pitanju upotreba pesticida u poljoprivredi, antibiotika za životinje i krčenje šuma.

Postavlja se pitanje da li Makron na ovaj način balansira uoči predsedničkih izbora u Francuskoj između proizvođača, koji se osećaju ugroženim zbog sve oštrijih zahteva, i ekoloških organizacija koje su sve glasnije u nastojanju da se zaštiti priroda i hrana.

Istovremeno je mnogo je kontradiktornosti. Dakle, u toj zemlji će u 2022. godini verovatno ponovo biti dozvoljena upotreba neonikotinoida. Uzgajivači šećerne repe će moći da koriste seme koje je tretirano ovim insekticidom. Takođe, postoji želja Vlade da odobri upotrebu imidakloprida ili tiametoksama na 120 dana. Dozvolu su tražili zbog virusnog žutila repe kojeg prenose lisne vaši i pored toga što se ne zna hoće li se one pojaviti ove godine i u kom obimu.

Francuska je poznata po proizvodnji šećerne repe (Foto: Agroklub/R.Prusina)

Francusko udruženje pčelara (UNAF) i ekološka organizacija "Générations Futures" se protive ovakvom razvoju dođaja i traže da se pooštre zahtevi za zaštitu životne sredine, navodi Agrarheute

Pčelari su mišljenja da je neodgovorno dozvoliti tretiranje ovom vrstom pesticida na površinama gde se ujedno uzgaja soja i pasulj zbog toga što ove vrste privlače pčele kao oprašivače.

Žulijen Denormandi, ministar poljoprivrede, izjavio je da treba zabraniti samo one poslove za koje postoje ekonomski isplative i ekološki razumne alternative.

Konfuzija se dodatno komplikuje oprečnim stavovima o glifosatu koji se kreću od izričite zabrane do dozvoljavanja upotrebe.

Ova je godina odluke

Kada je reč o glifosatu, na kraju ove godine biće doneta odluka o ponovnom odobrenju tog aktivnog sastojka u EU, a Francuska je jedna od četiri države članice Grupe za procenu glifosata (AGG). Još je nejasno kojoj strani će se prikloniti kada je u pitanju odlučivanje. A, treba podsetiti da je jedan od prioriteta francuskog predsedavanja, Makron naveo smanjenje izdataka za zaštitu bilja. 


Tagovi

Glifosat Neonikotinoidi Pesticidi Emanuel Makron Zabrana


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.