Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika kukuruza
  • 13.06.2020. 09:30

Čim vrijeme dozvoli, uraditi međuredno kultiviranje kukuruza za kvalitetniji urod

Međuredna kultivacija se može izvoditi sve dok se traktorom može ući u njivu, a da se pri tom ne oštete usjevi.

Foto: Julijana El Omari
  • 430
  • 15
  • 0

U proljetnjoj sjetvi ratari u Semberiji zasijali su oko 32.000 hektara oranica, od čega je pod kukuruzom većina, odnosno, 25.000 ha. U zavisnosti od faze u kojoj se ova žitarica nalazi, od agrotehničkih mjera neophodno je izvšiti međurednu kultivaciju ili špartanje jer su one veoma značajne za visinu prinosa širokoredih usjeva.

Jedan od proizvođača je i Radivoje Jakšić, iz Stupnja koji ima preko 100 dunuma poljoprivrednog tla, a pod kukuruzuom je zasijao polovinu. Sjetva je bila u roku, a takođe je na vrijeme odradio i tretiranje biljaka protiv korova. U planu mu je da uradi i međuredno kultiviranje, kada to vremenske prilike dozvole jer će na taj način spriječiti stvaranje pokorice nakon čestih kiša, a koje mogu otežati razvoj žita. Pored toga, može doći i do zadržavanja vode na površinskom sloju, što može usloviti i potpuno propadanje biljaka, navodi Srpska info.

Korektivni tretman uraditi što prije

"Kada je riječ o tretiranju, to sam odradio u dva navrata. Prvi put je bilo dubinsko, odmah nakon sijanja, a prije nicanja korovskih vrsta dok je drugo bilo površinsko i tom prilikom sam koristio talisman i plamen. Tada je kukuruz bio u fazi 4 do 5 listova", objašnjava Jakšić.

Kukuruz kultivirati poslije svake obilnije kiše

Kako kaže, u toku ovih dana trebalo bi izvršiti kultiviranje, a istovremeno sa kultivacijom, u planu mu je da unese i mineralno đubrivo, oko 500kg/ha i to krečni amonij nitrat.

Poljoprivrednici su do ovog perioda trebali odraditi većinu mjera zaštite od širokolisnih i uskolisnih korova, a to podrazumijeva i obavljanje korektivnog tretmana. Preporuke stručnjaka su da se ovo tretiranje obavi što je prije moguće, kako kukuruz ne bi prerastao fazu kada će se postići najbolji efekat.

Ne zaboravite ni rizomske korove

Prema riječima savjetodavca, Đorđa Glišića, ovaj period je optimalan da se izvrši neophodna agrotehnička mjera međuredne kultivacije, ipak učestale padavine su to spriječila tako da bi proizvođači trebali sačekati da se zemljište prosuši kako bi tek onda mogli ući na parcelu.

"Značaj kultiviranja je u tome što se ovom operacijom rastresa površinski, oranični sloj, a samim tim se poboljšava količina kiseonika u njemu, odnosno, njegovo prozračivanje dok se paralelno sprječava i odavanje vlage iz tla. Ona se akumulira i dobro će doći biljkama u kasnijim fazama razvoja, posebno ako nastupi suša. Međuredno kultiviranje izvodi se sve dok se može fizički ući u parcelu", pojašnjava Glišić.

Kada treba suzbijati korove u kukuruzu - prije ili poslije nicanja?

Ovom mjerom se uništavaju rizomski korovi, koji se usljed svog rasta i razvoja nisu mogli riješiti hemijskim mjerama zaštite.

Prvo ide djelovanje aktivne materije pa onda kultiviranje

Poljoprivrednici ovdje često znaju pogriješiti, zato što kada hemijski tretiraju biljke za suzbijanje korova, ne sačekaju dooljno dugo da aktivna materija iz sredstva dođe u kontakt s korovskom vrstom i ostvari djelovanje. U većini slučajeva, kako kaže ovaj stručnjak, proizvođači odmah urade kulativaciju, presjeku korove i tu pogriješe jer oni ponovno izrastu kroz neko vrijeme.

Pored značaja kod suzbijanja korova, ovom operaciom se unosi u tlo i potrebna količina mineralnih đubriva. Najčešće su u upotrebi UREA ili krečni amonij nitrat, ali vrsta đubriva uslovljena je vremenom primjenjivanja i tipom zemljišta, odnosno, njegovm pH reakcijom.

Pravilno pripremite tlo za sjetvu kukuruza

Stručnjaci uvijek preporučuju da se kultiviranje odradi čim se stvore odgovarajući vremenski uslovi, a kukuruz bude u optimalnoj fazi za izvođenje ove agrotehničke mjere. Na taj način mogu se ostvariti visoki i kvalitetni prinosi.


Tagovi

Usjevi kukuruza Međuredna kultivacija Špartanje Agrotehničke mjere Mineralno đubrivo Krečni amonijum nitrat Đorđe Glišić Radivoje Jakšić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer