Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 06.05.2021. 18:00

Cene žitarica rastu: Tona kukuruza oko 241, a pšenice 258 evra?

Rast cena podstiče potražnja iz Kine, korona kriza, veći prevozni troškovi, prazna skladišta, ali i loši vremenski uslovi širom sveta.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.925
  • 504
  • 0

Da su svetske zalihe žitarica sve manje dokazuju visoke cene na tržištu. Osim toga, sve su više i za one iz žetve u najavi, a poljoprivrednici ne pamte takve vrednosti. Tona pšenice prema pariškoj berzi EuroNext košta 257,75, a čikaškoj CME 236,84 evra.

Njihov rast podstakla je slabija žetva u SAD-u i problemi koje je stvorila meteorološka pojava La Ninja u Južnoj Americi. Uveliko je uticala i potražnja iz Kine koja je na svetskom tržištu kupovala više pšenice, kukuruza, ječma i soje nego ikad pre zbog obnove stada svinja, čiji se trend nastavlja.

Uz to, postoje i preokreti koje je donela pandemija virusa korona. Dovela je do nagle kupovine i skladištenja zaliha u brojnim zemljama. Uprkos rekordnoj žetvi, Rusija je uvela visoke izvozne carine za borbu protiv inflacije na domaćem tržištu. Njihov primer sledila je Argentina i niz azijskih zemalja. Probleme stvaraju i prehrambeni lanci kao i rastući troškovi prevoza, piše agrarheute.

Neizvesna globalna ponuda

Dalje, izgledi za novu žetvu kukuruza i soje nisu baš dobri. Analitičari veruju da će globalna ponuda biti vrlo neizvesna do sledeće jeseni, jer su neka skladišta već prazna. Amerikanci su u problemima jer ne mogu ispuniti svoju obavezu isporuke prema Kini i ostalim velikim kupcima, koja je unapred dogovorena. To stvara špekulacije i dalje povećanje cena. Shodno tome, tona kukuruza na EuroNext-u košta 241,25, a CME-u 239,05 evra. Sa ovsem se trguje sa 219,33 evra po toni.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama možete pratiti Baze podataka > Tržište

Gotovo celi američki pojas gde se uzgaja kukuruz je zahvatila suša i hladnoća, a suvo vreme pogodilo je i sever. Tamo jare kulture slabo niču zbog nedostatka vlage, niske temperature zemljišta kao i mraza.

To osigurava da su cene nove žetve pšenice u SAD-u i Kanadi već sada više od stare, a postigle su osmogodišnji maksimum. Na to su uticale i vrlo visoke cene kukuruza pa se pšenica koristi kao zamena u hrani za životinje.

Kina kupuje od Francuske

Međutim, cene će najviše zavisiti od tempa kojom kupuje Kina. Iako njihove vlasti trenutno procenjuju da će i njihova žetva biti dobra, skladišta zjape prazna. Stoga će njihova potreba za uvozom i dalje biti velika. Uz to, analitičari su sumnjičavi prema kineskim brojkama i smatraju da retko pokazuju stvarno stanje.

Ruski ratari posejali su veće površine ozime pšenice, ali hladni talas koji je zahvatio tu zemlju kao i neke regije Evrope mogao bi smanjiti prinose. Više od 700 hektara u toj zemlji moraće biti preorano, izvestila je ruska konsultantska kompanija IKAR i revidirala svoju vrlo visoku procenu žetve sa 81 na 79,5 miliona tona, ali i to će biti dobar rezultat.

Ratari oprez: Toplo vreme pogoduje gljivicama na ozimim kulturama

Većina analitičara smatra da je velika ruska žetva preko potrebna kako bi se donekle osigurale globalne zalihe. Procene za Evropu još uvek nisu dovršene, iako na primer, Strategie Grains trenutno predviđa znatno veću žetvu pšenice nego prošle godine. Razlog tome su veće površine u Francuskoj, gde bi ona mogla da bude dobra uprkos mrazu koji je tamo nedavno naneo velike štete u agraru.

Kina je iz te zemlje već naručila velike količine, a ta je država postala jedna od njihovih važnijih izvora za snabdevanje žitaricama.


Tagovi

Tržište žitarice Cene pšenice Cene kukuruza Žetva Izvoz Uvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)