Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene žitarica
  • 05.07.2022. 12:00

Cene žitarica padaju usred žetve - ništa neočekivano?

Nastavljen je pad cena žitarica. Sada su na nivou od pre sukoba u Ukrajini.

Foto: Depositphoto/kiriak09
  • 2.012
  • 407
  • 0

Nastavlja se pad cena žitarica, a cene pšenice, kukuruza i ječma su skoro dostigle iznose od pre sukoba u Ukrajini. Uz međunarodnu pomoć pojavljuju se različite mogućnosti izvoza ukrajinskog žita, a na pragu smo žetve, izveštava Agrarheute.

Rusija je izrazila svoju spremnost da odblokira crnomorske luke i ispuni obaveze za izvoz hrane i đubriva.

Cene kao pre sukoba

Cene pšenice za novu žetvu pale su na 334,5 evra po toni. Sredinom maja one su dostigle vrhunac, a sada su evropske cene pšenice pale za 105 evra po toni ili 25 odsto. To je iznos koji je bio krajem marta i početkom aprila. Na fjučers tržištu cene kukuruza su pale na 288,25 evra po toni.

Pale cene žitarica - jedan izveštaj uticao na globalno tržište

Francuska vlada je održala razgovore sa zvaničnicima industrije kako bi predložili rešenja. Diplomate mesecima pokušavaju da pregovorima osiguraju deblokadu crnomorskih luka, a istovremeno se razvijaju alternativne izvozne rute. Evropska unija bi potencijalno mogla kupiti dva do tri miliona tona žitarica za privremeno skladištenje u državama članicama koje se graniče s Ukrajinom, što bi smanjilo ukrajinske zalihe.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je izvoz žitarica pao za 43 odsto na godišnjem nivou na 1,41 miliona tona. Kupovina ukrajinskog žita omogućila bi Evropskoj komisiji da obezbedi finansijska sredstva za poljoprivrednike koji bi mogli da kupe seme, đubriva i gorivo. Istovremeno bi omogućili da EU pruži donacije u hrani za mnoge zemlje koje su u teškoj situaciji.

Rekordni prinosi i smanjen porez za izvoz

U Rusiji se očekuju visoki prinosi žitarica, a država je smanjila porez na njihov izvoz kako bi povećala isporuke u marketinškoj sezoni od jula do juna 2022./23. godine. U ovoj sezoni, ruski poljoprivrednici donose rekordne prinose od 41 milion tona pšenice dostupne za izvoz. To je za 25 odsto više nego prošle sezone. Očekuje se da će se žetva pšenice u 2022. godini povećati na 86,9 miliona tona u odnosu na 81 milion tona u 2021. godini. Ako bi se to realizovalo, Rusija ostaje najveći svetski izvoznik pšenice.

USDA je u prošloj sezoni 2020./21. godine procenila ruski obim izvoza na 33 miliona tona pšenice. Trenutno takvi podaci nisu dostupni, jer je ruska carina prestala da objavljuje podatke o uvozu i izvozu.


Tagovi

Cene žitarica Cena pšenice Cene kukuruza Zalihe žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.