Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište poljoprivrednih proizvoda
  • 26.02.2019. 10:00

Cene ruske pšenice prvi put pale nakon tromesečnog rasta

Nakon višemesečnog rasta koji je počeo još u novembru 2018. godine, izvozne cene ruske pšenice zabeležile pad. Ukrajinski poljoprivredni proizvodi osvojili 85 novih tržišta među kojima je i Srbija. S druge strane, Kazahstan je polako počeo da povećava izvoz pšenice.

Foto: Pixabay / Barescar90
  • 139
  • 12
  • 0

Cene ruske pšenice su po prvi put zabeležile pad, još od novembra 2018. godine, jer je ruska pšenica postala nekonkurentna na međunarodnom tržištu. Cene ruske pšenice zatvorile su prošlu sedmicu padom od 4 do 6 dolara po metričkoj toni. Kako prenosi UkrAgroConsult, trgovci su bili primorani da smanje cene da bi nekako parirali drugim izvoznicima.  Prema pojedinim podacima izvoz žitarica i proizvoda od žitarica je do 12. februara 2019. iznosio 38,2 miliona tona. To je za 1% više nego pre godinu dana. Od te količine je najviše izvezeno pšenice i to 28,2 megatona, što je za 8% više nego lane.

Ukrajinski poljoprivredni proizvodi osvojili nova tržišta

Ukrajinski poljoprivrednici su u 2018. godini značajno proširili izvoz poljoprivrednih proizvoda, ušavši na 85 novih tržišta. Kako je izvestila Državna služba za bezbednost hrane i zaštitu potrošača (SSUFSCP), zbog visokog obima trgovine u poslednjih deset godina ukrajinski izvoz je uspeo da ostvari napredak u izvozu proizvoda životinjskog porekla za određeni broj robnih artikala. I prošle godine je došlo do širenja izvozne geografije i povećanja broja preduzeća ovlašćenih za izvoz prehrambenih proizvoda životinjskog porekla naglasio je šef SSUFSCP Vladimir Lapa.

Ukrajina ušla i na tržište Srbije

Prošle godine, Ukrajina je ušla na tržišta sledećih zemalja: Srbije (s jajima i proizvodima od jaja); Albanije (sa živinskim mesom); Gane (sa živinskim mesom); Severne Makedonije (sa mlečnim proizvodima i hranom za životinje); Maroka ( sa živinskim mesom i proizvodina od jaja); Ujedinjenih Arapskih Emirata (sa živim ovcama i kozama, pilićima, kokoškama, kao i sa jajima); Tadžikistana (s mesom i mlečnim proizvodima, ribom, ribljim proizvodima, sirovinama životinjskog porijekla i hranom biljnog porekla); Tunisa (sa živinskim mesom); Turske (sa svežim i smrznutim goveđim mesom u polutkama); Crne Gore (s jajima i proizvodi od jaja), kao i na tržište još 75 drugih zemalja.

306 ukrajinskih preduzeća ima pravo na izvoz u  EU

Treba reći i to da 306 ukrajinskih preduzeća ima pravo na izvoz u zemlje Evropske unije, uključujući 126 proizvođača prehrambenih proizvoda (živinsko meso, riba, med, jaja, mlečni proizvodi). U 2018. godini je razvijeno i usaglašeno 20 međunarodnih izvoznih sertifikata i 24 uvozna sertifikata za životinje i životinjske proizvode. Širenje geografije ukrajinskih izvoznih zaliha obuhvatilo je 21 zemlju u kojoj se proizvodi i prerađuje živinsko meso.

Kazahstan povećao izvoz pšenice

Kazahstan planira da ove godine izveze devet miliona tona žitarica i brašna, kao i da poveća izvoz pšenice u Kinu na milion tona u 2020. godini. Ta zemlja je u Kinu izvezla 2017. godine 307 hiljada tona pšenice, a lane je taj izvoz dostigao 560 hiljada tona. U međuvremenu Gruzija je takođe pokazala interesovanje za uvoz pšenice iz Kazahstana. Predsednik Udruženja uvoznika žitarica u Gruziji, Levan Silagava, istakao je da ta zemlja trenutno pregovara o načinima povećanja izvoza pšenice. Osim u Kinu i Gruziju Kazahstan je povećeo izvoz pšenice i u Afganistan, Iran, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Na kraju treba napomenuti da su Afganistan i Uzbekistan glavne izvozne destinacije u regionu, uzimajući 50% obima kazahstanskog izvoza pšenice.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Cene kukuruza Cene pšenice Brašno Rusija Ukrajina Meso Živina Kazahstan Kina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃