Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 02.04.2019. 16:00

Cene ruske pšenice, nakon višenedeljnog pada, opet rastu

Nakon dvomesečnog pada, izvozne cene ruske pšenice ponovo rastu. Zahvaljujući bilateralnim sporazumima dve zemlje rusija bi uskoro mogla da počne ozbiljniji izvoz hlebnog zrna u Alžir. Ukrajina se može pohvaliti solidnim zalihama kukuruza, dok rumunski izvoz te žitarice kontinuirano raste.

Foto: Depositphoto/aigarsr
  • 120
  • 11
  • 0

Na izvoznom tržištu žitarica je po prvi put od početka februara zabeležen rast cena ruske pšenice. Naime, kako prenosi UkrAgroConsult, izvozne cene ruske mlinske pšenice zatvorile su sedmicu za nama rastom od 2-3 dolara po metričkoj toni. Taj rast bio je podstaknut globalnim tržišnim trendovima, ali i jačanjem rublje u odnosu na američki dolar. Visok nivo izvoznih i domaćih cena pšenice u sezoni 2018/19 ohrabrio je ruske ratare da povećaju površine pod ozimom pšenicom. Poljoprivrednici u federalnim okruzima na jugu i severu Kavkaza već su počeli setvu ječma i pšenice i to tri nedelje ranije nego lane.

Počeo probni izvoz ruske pšenice u Alžir

U okviru potpisanih bilateralnih sporazuma između Rusije i Alžira, ruski izvoznici žitarica isporučili su probnu količinu pšenice, u iznosu od 21,88 metričkih tona u tu afrički državu. UkrAgroConsult izveštava da prema fitosanitarnim propisima Alžira za uvoz žitarica, maksimalni dozvoljeni procenat oštećenih žitarica ne sme preći 0,1%, što znači da će nakon laboratorijske inspekcije, alžirska strana razmotriti ublažavanje svojih zahteva u vezi sa oštećenjem žitarica u zrnu i eventualno dozvoliti uvoz veće količine ruske pšenice.

Ukrajinske zalihe kukuruza gotovo 30% veće nego lane

Prema podacima tamošnje Državne službe za statistiku, zalihe žitarica i mahunarki u Ukrajini od 1. marta 2019. godine bile su za 9,4% veće nego istog datuma prošle godine. UkrAgroConsult prenosi da su uprkos rekordnom tempu izvoza, zalihe kukuruza i dalje prilično visoke, što je za 29,2% više u odnosu na 2018. godinu. Tome treba dodati da je rekordna brzina izvoza raži ove sezone smanjila zalihe te kulture za 60,9% u odnosu na 1. mart prošle godine.

Snažan rast rumunskog izvoza kukuruza

Prema podacima iz luka, Rumunija je u februaru 2019. izvezla 144,5 hiljada tona kukuruza, što je za 35% više nego u istom mesecu 2018. godine, ali u skladu sa isporukama iz februara u sezoni 2016/17. UkrAgroConsult izveštava da su ključni kupci u tom mesecu bili Egipat i Turska. Međutim, u periodu od septembra do februara Rumunija je preko luka prevezla 2,63 megatone kukuruza, odnosno za 13,7% više nego u istom periodu prošle sezone. U poređenju sa istim periodom u sezoni 2016/17 izvoz je veći za 43%. 


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Cena pšenice Izvoz kukuruza Žitarice Rusija Ukrajina Rumunija Alžir Egipat Turska Cena Izvoz Uvoz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]