Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.01.2022. 18:00

Cene pšenice pale na najniži nivo u četiri meseca

Šta je uzrokovalo pad cena pšenice, ali i ječma, kukuruza i uljane repice? Kakve su prognoze žetve u sledećoj sezoni?

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 1.517
  • 148
  • 0

Još pre dvadesetak dana, pre samih praznika, došlo je do povećanja cene pšenice kada je dosegla gotovo 300 evra po toni. Prešli smo prvu polovinu januara, a onda je pala za oko 15 evra, na najniži nivo u četiri meseca, navodi Agrarheute. Trend je sledio i ječam, ali i uljana repica koja je oscilirala još primetnije, za 30 do 40 evra po toni. 

Tako je na današnji dan cena tone pšenice na pariškoj EuroNext berzi iznosila 263,50 evra, a na čikaškoj CME berzi 255,87 evra. Cena kukuruza na pariškoj je 239 EUR/t, a čikaškoj 205,75 EUR/t

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište  

Jedan od uzroka pada cena je januarski izveštaj američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) u kojem se može iščitati da su planirane površine u SAD-u veće nego se očekivalo. Veće procene globalnih zaliha USDA je povećala i zbog rekordno bogate žetve u Argentini i Australiji, a što je uzrokovalo pad cena. 

Ponegde su zabeležene rekordne žetve (Foto: M.Popić)

Prinosi argentinske žetve ove žitarice bili su rekordni i nešto bolji nego što se očekivalo, odnosno 21,8 miliona tona. Australijska žetva takođe je bila obimnija nego ikad pre, a i boljeg kvaliteta od očekivane. Tamošnji je izvoz porastao na 1,6 miliona tona samo u novembru, u odnosu na 505.000 tona u istom mesecu 2020., i to uglavnom zahvaljujući snažnoj kineskoj potražnji.

Izvoz pšenice iz EU 

Zemlje Evropske unije su do 9. januara izvezle 15,85 miliona tona meke pšenice u treće zemlje, izvestila je Evropska komisija, što je oko 1,2 miliona tona više nego u isto vreme prošle godine. Najveći EU izvoznik je Francuska s 4,15 mil.t, a odmah iza nje Rumunija sa 4,0 mil.t. Na trećem se mestu našla Nemačka s 1,9 mil.t. 

Do sada su najvažniji kupci i izvozna odredišta bili Alžir, Egipat, Kina, Nigerija i Južna Koreja.  

Kada je reč o tekućoj marketinškoj godini, analitičarska kompanija "Strategie Grains" snizila je prošle nedelje svoje prognoze za izvoz ove vrste pšenice zbog jake konkurencije iz Argentine i crnomorskih zemalja. Ona je pala na 31,2 s prethodnih 31,5 miliona tona. Posebno je pogođena prodaja u severnoj Africi, naročito francuske na alžirskom tržištu.

Pšenica u fazi bokorenja. Trenutne temperature povoljno utiču na useve

Za sledeću sezonu 2022/23. su neznatno povećali procenu žetve ove žitarice u EU sa 127,6 na 127,7 miliona tona dok je ona za ječam i kukuruz ostala ista i iznosi 51,8 odnosno 66,4 miliona tona. Smatraju da će proizvodnja pšenice i kukuruza u EU 2022. pasti zbog manjih površina i nižih prinosa. 

Manje kukuruza i soje u Južnoj Americi?

Zbog nedavnog toplotnog talasa u Argentini, tamošnja je berza žitarica Rosario prošle nedelje smanjila prognozu za rod kukuruza 2021/22. na 48 miliona tona sa predviđenih 56 mil. t. Rod soje trebalo bi da se smanji sa 48 na 40 miliona tona.

Ove godine manje zasejanog kukuruza? (Foto: R.Prusina)

Slična je situacija i u Brazilu čiji je jug pogodila suša. Prognozira se da će proizvesti 140,5 miliona tona soje, odnosno 1,6 odsto manje u odnosu na predviđanja iz decembra. Kada je reč o kukuruzu, umesto 117,1 smatraju da će proizvesti 112,9 miliona tona te žitarice. 


Tagovi

Tržište žitarica Globalne zalihe Cena pšenice Cena kukuruza Pariška burza Čikaška burza Pad cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D