Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 05.06.2019. 16:00

Cena suncokreta u Bugarskoj raste zbog velike potražnje iz EU i Turske

Zahvaljujući velikoj potražnji iz EU i Turske, cena suncokreta u toku prošle nedelje u Bugarskoj porasla je za četiri dolara po toni. Generalno, zimske i prolećne žitarice, kao i mahunarke u većini područja Ukrajine imaju stabilan rast i razvoj.

Foto: Depositphoto/icarmen13
  • 350
  • 27
  • 0

Prema podacima UkrAgroConsulta, u Bugarskoj je 722.300 hektara pod suncokretom. Prošle godine, polovinom maja meseca, pod ovim usevom bilo je samo 391.800 hektara, što znači da su se površine pod suncokretom povećale.

Cena suncokreta u toku prošle nedelje porasla je za četiri dolara po toni i iznosila je 332 američka dolara/toni suncokreta. Cene su skočile zahvaljujući velikoj potražnji iz EU i Turske (tražnja je dosegla nivo od čak 581 tonu).

Žutarice i mahunarke u Ukrajini imaju stabilan rast

Generalno, zimske i prolećne žitarice, kao i mahunarke u većini područja Ukrajine imaju stabilan rast i razvoj. Rast kasnih useva u Karpatskim oblastima može imati negativan uticaj na višak vlage u zemljištu. U nekim poljima, posebno gde su reljefne depresije, primećuje se žutilo, spor rast i razvoj biljaka.

Setva kukuruza skoro potpuno je završena. Prema zvaničnim podacima, zasađena površina je za dva odsto veća nego prošle godine. Kašnjenje setve heljde u prošloj godini smanjeno je na 52% (nedelju dana ranije bilo je 61 %). Setva prosa je za 41% ispred prošlogodišnje, prenosi UkrAgroConsult. Setva suncokreta je za 0,7% manja nego u prošloj godini, na primer 27. maja 2019. godine trend je bio negativan i iznosio -2,1%. Setva soje je za 12,3% manja nego prošle godine. Ona je na dan 27. maja 2019. godine iznosila -15,6%.

U Ukrajini relativno toplo vreme dominiralo je čitavom zemljom, u periodu od 21. do 31. maja, sa kišama različitog intenziteta, lokalno i sa gradom. Padavine su ipak značajno dopunile zalihe vlage u zemljištu. 

U Rumuniji nedostatak padavina smanjuje potencijal prinosa

Na jugoistoku Rumunije, povišene temperature vazduha i nestašice padavina smanjuju potencijal prinosa zimskih i prolećnih useva. Kada je reč o obezbeđenosti vlagom, njen nivo dovoljan je za razvoj useva u skoro svim regionima. 

Temperatura vazduha u Rumuniji za 2,4 ° C iznad je dugoročnih prosečnih temperatura. Velike padavine prisutne su svuda (35 - 50 mm, u toku nedelje), osim na jugoistoku zemlje. Predviđa se da će se padavine nastaviti širom države tokom nedelje.

Kina menja američku soju sa brazilskim zalihama?

Kina, najveći kupac soje u svetu, odložila je kupovinu američkih zaliha nakon eskalacije trgovinskog rata između Vašingtona i Pekinga, prema procenama onih koji su upoznati sa ovim pitanjem. Kupci žitarica nisu dobili nikakva uputstva da nastave sa takozvanom dobrovoljnom kupovinom niti očekuju da će se to desiti, s obzirom na nedostatak dogovora u trgovinskim pregovorima. Ipak, Kina trenutno nema planove da otkaže prethodnu kupovinu američke soje, navodi UkrAgroConsult.

Postoje naznake da Kina zamenjuje američku soju sa brazilskim zalihama. Premija koja se plaća za utovar soje u luci Paranagva više je nego udvostručena u proteklih mesec dana, s obzirom da se tempo izvoza ubrzao u proteklih nekoliko nedelja.

Gotovo da je sigurno da će od sada Brazil snabdevati Kinu, poručuju iz čikaške kompanije Commodities. Kina se takođe bori da suzbije smrtonosnu epidemiju svinja. Ovo može da bude ograničavajući faktor tražnje za stočnom hranom jer je soja ključna komponenta u ishrani stoke, a smatra se da je oko 30 odsto snabdevanja svinjskim mesom u Kini izgubljeno.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Setva kukuruza Cene suncokreta Velike padavine Izvoz žitarica Izvoz mahunarki Izvoz soje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.