Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena pšenice
  • 29.06.2022. 13:30

Cena pšenice u BiH između želja i realnosti - slično kao u Srbiji?

S kojom cenom treba da budu zadovoljni proizvođači, otkupljivači i prerađivači?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 315
  • 91
  • 0

Žetva pšenice u Bosni i Hercegovini počela je pre pet dana, prve količine su već predate otkupljivačima, a otkupna cena još je nepoznata. Između želja i realnosti, procene se trenutno kreću od 0,55 do 0,82 KM/kg (od 33 do 49 dinara za kilogram).

Za ratare je sve ispod 0,70 maraka (42 dinara) po kilogramu neprihvatljivo. Oni iz Semberije kažu radije će je prosuti nego dati u bescenje, jer ih svakako vodi u minus, a za nekoliko meseci moraju da počnu novi ciklus proizvodnje. Prema njihovoj računici za 100 kilograma đubriva KAN morali bi da daju 350 kilograma pšenice.

Super cena?

Robne rezerve FBiH su, napominje predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, izašle s informacijom da će otkupiti sve što se ponudi, ali da se neće takmičiti s cenom, iako još niko nije izašao s onom zvaničnom otkupnom.

"Zasejalo se ove godine više površina, ali se zbog nesprovođenja svih agrotehničkih mera očekuje isti prinos. Da je đubrivo došlo na vreme, po nekoj razumnoj ceni, sada bi imali duplo više pšenice", pojašnjava Bićo.

Procena diplomiranog agronoma, iz firme "Mlin-Kopačević" u Odžaku Snežana Kopačević kaže da bi sa cenom od 0,62 KM/kg (37 din/kg) ratar trebalo da bude zadovoljan, pogotovo u FBiH gde je dobio gorivo i veći podsticaj, ima isplativosti i to je, kako kaže, neka "super cena".

Robne rezerve izlaze sa cenom od 40 dinara za pšenicu?

Podsetimo, u Srbiji je trenutna cena oko 38 dinara, prema poslednjem izveštaju sa Produktne berze, sa kojom ratari uopšte nisu zadovoljni. Šta više, nekoliko nedelja unazad proizvođači Braničeva i južnobanatskog okruga protestovali su tražeći mnogo višu cenu. Nakon pregovora sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, rečeno je da će Robne rezerve izaći sa cenom od 40 dinara za otkup pšenice. Dalji detalji još uvek nisu poznati.


Tagovi

Žetva Nedžad Bićo Snježana Kopačević Cena pšenice Otkupna cena Aleksandar Vučić Protesti


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]