Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poremećaj na tržištu
  • 05.07.2022. 07:30

Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cenu domaćim

Poljsko tržište je preplavljeno ukrajinskim žitaricama. Za žito domaćih poljoprivrednika nema kupca.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 744
  • 300
  • 0

Poljski poljoprivrednici negoduju zbog stanja na domaćem tržištu žitarica. I dok Ministarstvo poljoprivrede uverava da će poljsko žito pronaći kupce, tržište nije zainteresovano za skupu domaću robu. 

Upozoravaju da je nekontrolisan priliv ove vrste robe doveo do veštački izazvanih niskih cena na domaćem tržištu.

Poljoprivrednici protestvuju

U nacionalnom udruženju poljoprivrednika Agrounia su izrazili svoj bunt ispred parlamentarne kancelarije Jaceka Sasina i Beate Mazurek u Hrubiešovu. Prosuli su nekoliko kanti žita ispred vrata kancelarije Sasina koji je otišao na godišnji odmor. Tokom protesta ukazali su na dodatne probleme koji pogađaju poljoprivrednu proizvodnju. Prvenstveno je reč o visokim troškovima proizvodnje koji u kombinaciji sa smanjenim cenama rezultiraju neisplativošću.

Upozoravaju da je tržište preplavljeno ukrajinskim žitaricama koje su trebale biti upućene u Afriku i Bliski Istok, a što su i prikazali u videu na svom fejsbuk profilu. 

Pišu da se pojavljuju oglasi gde se pšenica prodaje za 500 zlota po toni (106 evra, op.a.), a da bi prihvatljiva cena trebala biti 1.500 zlota. Prema njihovim rečima posledice ovakve politike biće strašne. Sezona je nove žetve, domaće cene su u stalnom padu, a skladišta su puna ilegalno uvezenog prošlogodišnjeg žita, upozoravaju. 

Da li postoji rešenje?

Mihalj Kolodžejdžak, lider Agrounije, kritikovao je Sasina, zamenika premijera, s kojim bezuspešno pokušavaju da zakažu sastanak.

"Uvoz žitarica će imati dramatične posledice i veoma negativan uticaj. Zbog visokih troškova proizvodnje i niskih otkupnih cena poljoprivrednici će ostati bez finansijskih sredstava za pokretanje proizvodnje sledeće godine, a brojne privrede će bankrotirati", upozorio je Kolodžejdžak.

Kupaca za domaće žito nema, jer je skuplje. To dovodi ratare u neravnopravan položaj. Kao rešenje predloženo je da se pošiljke zatvaraju prilikom ulaska u Poljsku, a da se plombe skidaju samo prilikom ukrcavanja na brodove. Tako bi se smanjio pritisak na domaće tržište.

Predstavnici i udruženja poljoprivrednika su apelovali na premijera Mateusa Moravickog i zamenika premijera i ministra poljoprivrede Henrika Kovalčika da urade nešto kako bi se sprečio kolaps poljoprivrede, naročito ratarske proizvodnje, koji će se neminovno desiti.

Agrounia i zbog ovoga problema organizuje veliki protest koji će se održati u Varšavi, 7. jula. 


Tagovi

Poljska Poljske žitarice Ukrajinske žitarice Protesti Mihalj Kolodžejdžak Rušenje cene Mateus Moravicki Henrik Kovalčik


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.