Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 15.03.2020. 07:30

Bolesti pšenice: Fuzarioza klasa ima tri uzročnika

Pšenica, kao i druge strne žitarice, može biti napadnuta vrstama roda Fusarium na različitim delovima biljke, ali najveće su štete onda kada do napada dođe upravo na klasu.

Foto: Depositphotos/serezniy
  • 2.498
  • 17
  • 0

Sorta pšenice koja pokazuje visoku tolerantnost na razarajuće bolesti koje smanjuju prinos i kvalitet zrna i danas je velika želja mnogih oplemenjivača. Pšenica, kao i druge strne žitarice, može biti napadnuta vrstama roda Fusarium na različitim delovima biljke, ali najveće su štete onda kada do napada dođe upravo na klasu.

Pšenica najugroženija u vreme klasanja

Zaraženo seme pšenice može sadržavati mikotoksine (izrazito opasni za zdravlje ljudi i životinja) koje gljivica sintetiše u nepovoljnim uslovima. Ukoliko je tokom faze cvetanja na površini tla na biljnim ostacima prisutna velika količina konidija ili askospora postoji mogućnost pojave epidemije.

Mikotoksini u hrani za životinje - potencijalna opasnost po zdravlje ljudi

Na infekciju vrstama roda Fusarium, pšenica je najosetljivija u vreme klasanja. Kao glavni razlog tome navodi se povećana proizvodnja hranjivih materija koje se nalaze u sastavu peludi i uslovno podstiču rast i razvoj gljivica. U periodu klasanja sporama je omogućen lakši pristup biljci zbog otvorenih cvetova

Kod nas fuzarioza ili palež klasa je prisutna i predstavlja veoma štetnu bolest pšenice, koje može znatno da smanji prinose i do 20 odsto.

Tri uzročnika paleži

Fusarium graminearum smatra se najopasnijim i najčešćim uzročnikom jer može zaraziti deo klasa, ali i čitav klas. Zaraženi delovi postanu slamnato žuti (ili beli) i na njima se može uočiti ružičasta ili narančasta prevlaka (sporonosni organi). Nakon nekog vremena, na zaražene delove dolaze gljive čađavice i klasovi postanu crni. Kod jakog napada u mlečnoj zrelosti uočljivi su bolesni beli klasovi pored zdravih zelenih. Smanjuje se prinos, kao i klijavost, jer napadnuti klasovi imaju manji broj zrna ili su napadnuta zrna štura. Velike količine kiše, visoka relativna vlažnost zraka do 85 odsto i temperature oko 25°C u fazi cvetanja pogoduju zarazi ovo bolešću, ali i daljem razvoju iste. 

Microdochium nivale koji je uzročnik "snežne plesni" može prouzrokovati i simptome paleži klasa. Manje je agresivan od prethodnog uzročnika, a simptomi su uočljivi samo na klasu. Ovaj uzročnik ne stvara mikotoksine, no ukoliko u većoj meri ostane na ili u semenu može znatno smanjiti nicanje. Temperature od 15-18°C u doba cvetanja idealne su temperature za Microdochium nivale. 

Snežna plesan ugrožava žitarice

Treći uzročnik ne utiče toliko na gubitak roda, klijanje i nicanje, već je važan zbog stvaranja mikotoskina. Reč je o uzročniku Fusarium poae. Njegova pojava ne zavisi od količine kiše, pa ga možemo pronaći kada ostala dva uzročnika nisu prisutna. U njegovu suzbijanju koriste se direktne i indirektne mere, tj. hemijske. Među indirektnim merama najznačajniji je plodored u kojem se pšenica ne bi trebalo da se seje iza kukuruza i belih žitarica. Ako to nije moguće, potrebno je uneti žetvene ostatke duboko u tlo jer se na njima zadržavaju uzročnici.

Izabrati fungicide koji će uticati na sve uzročnike

Najbolji izbor za setvu jest deklarirano seme kao i otporne sorte čija se cvetanje ne poklapa s letom spora. 

U prirodi postoji velika mogućnost za pojavu ovih bolesti jer izvor zaraze mogu biti i korovi poput teofrastove lipice (Abutilon theophrasti), sirka, ambrozije i dr. Zbog toga je potrebno provoditi hemijsko suzbijanje od početka pa sve do punog cvetanja i sa svih strana. 

Kod odabira preparata važno je znati da će svaki registrovani preparat biti delotvoran ako smo se pridržavali plodoreda i ako su uslovi za zarazu slabi. Kod povoljnih uslova za razvoj bolesti treba izabrati fungicide koji će uticati na sve uzročnike. Koristite preprata na bazi na primer sprioksamina.

Kako bi dobro zaštitili useve, potrebno ih je pratiti od početka klasanja, paziti na plodored i odabrati odgovarajući fungicid.


Tagovi

Fuzarioza pšenica Bolesti pšenice Fusarium Fungicidi Mikotoksini Fusarium graminearum Fusarium poae Microdochium nivale


Autorka

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentkinja odseka Ishrana bilja i pedologije na Fakultetu agrobiotehničkih nauka.