Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 01.10.2020. 18:00

Berač kukuruza krije opasnosti koje je jednostavno izbeći

Brzina lanaca koji prihvataju stabljike i uvlače ih između otkidačkih valjaka jako je velika. Upravo valjci predstavljaju najveću opasnost, u slučaju da se između njih nešto zaglavi. 

Foto: Depositphotos/budabar
  • 1.856
  • 381
  • 0

Berba kukuruza u punom je jeku i potrajaće sigurno još tri nedelje. Ona se najčešće na manjim gazdinstvima obavlja beračima kukuruza u klipu koji se nakon toga, kako znamo, skladišti u čardacima ili koševima. Ali, pri obavljanju ovog posla treba biti vrlo oprezan jer se neretko dešavaju vrlo ozbiljne ozlede koje mogu da budu opasne po život. 

Valjci predstavljaju najveću opasnost 

Berači kukuruza su priključne mašine vučene traktorom, preko kardanskog vratila. Imaju više pokretnih radnih elemenata i svaki od njih predstavlja određenu opasnost. 

Brzina lanaca koji prihvataju stabljike i uvlače ih između otkidačkih valjaka jako je velika. Upravo valjci predstavljaju najveću opasnost, u slučaju da se između njih nešto zaglavi. 

Kako pravilno pripremiti heder za kombajniranje kukuruza?

"U tom je slučaju najvažnije - ugasiti pogon kardana", jasan je Ivica Prpić, vođa službe za mehanizaciju. Par minuta kojih ćete potrošiti na gašenje mašine, rešavanje problema i ponovno paljenje, može vam u najmanju ruku spasiti - ruku.

Poljoprivrednici često, u slučaju da berač prestane da radi jer se zaglavila stabljika, klip ili nešto treće, valjcima pristupaju, a da nisu isključili kardansko vratilo. 

Primer poljoprivrednika koji je izgubio dva prsta jer je odglavljivao valjke u beraču (foto: Julijana El Omari)

"Čovek nije svestan te brzine i nema reflekse kojima može da izbegne ozledu kada se mašina nakon odglavljivanja ponovo pokrene. To su stotinke sekunde", ističe Prpić i napominje još jednu vrlo važnu stvar. 

"Problem može predstavljati i neprilagođena odeća. Treba izbegavati sve što visi - otkopčane košulje, preduge rukave i slično.

Osim ove glavne mere predostrožnosti, važno je imati na umu i sledeće:

U berbu ne idite sami i bez aparata za gašenje požara 

Naš sagovornik ističe da poljoprivrednik pri berbi kukuruza ne bi trebalo da bude sam jer u slučaju da se nešto desi, niko neće moći da mu pomogne. Takođe, preporučuje se da u traktoru imate aparat za gašenje požara. 

"Pomoću njega možete sprečiti prvi nalet vatre ili pomoći nekom drugom to je u nevolji", ističe. 

Takođe, u berbu kukuruza nemojte da vodite decu, a na njih posebno pazite pri ulasku sa obranim kukuruzom u dvorište gazdinstva. Deca treba da učestvuju u poslovima, ali onima koji su prilagođeni njihovim godinama i sposobnostima, jer trenutak nepažnje koji je uzrokovao nesreću, nikada više neće moći da se vrati. 


Tagovi

Berba kukuruza Oprez Saveti Opasnost Kardansko vratilo Valjci Odeća Ivica Prpić


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.