Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivarski ječam
  • 28.06.2020. 07:30

Bečki ječam za bečko pivo - proizvode ga na površini od 105 hektara

Glavni grad Austrije prepoznao je pivarski ječam kao važnu kulturu, a spoj tamošnjih proizvođača te žitarice i poznate pivare "Ottakringer" podiže nivo autentičnosti svog piva.

Foto: Depositphotos/Seregashans
  • 214
  • 12
  • 0

Pivarski ječam ima mnoge prednosti u uzgoju, a rana žetva ove žitarice omogućava ratarima naknadno uzgajanje drugih useva. Nakon njega se uglavnom seje soja, kukuruz, rani suncokret, a neki ratari se odlučuju i na setvu siderata, odnosno kultura za zelenišno đubrenje. Dakle, ova žitarica omogućuje poljoprivrednicima dve žetve na istom polju u jednoj sezoni čime se postiže ekonomska isplativost proizvodnje.

I Beč, glavni grad Austrije, prepoznao je pivarski ječam kao važnu kulturu. Spoj proizvođača i poznate pivare "Ottakringer" podiže nivo autentičnosti njihovog piva. Ove su nedelje gradonačelnik Mihael Ludvig i predsednik Bečke poljoprivredne komore Franc Vindiš predstavili projekt saradnje s tom pivarom, stoji u saopštenju inostrane kancelarije ovoga grada.

Od sada će najveći udeo u smesi slada, od koje se proizvodi lager pivo "Wiener Original", dolaziti od domaćeg ječma. Njega u austrijskoj prestonici uzgaja čak 17 poljoprivrednih preduzeća na površini od 105 hektara.

Bečko pivo postaje regionalni proizvod

"Trećina zelenih površina u Beču koristi se u poljoprivredne svrhe. Imamo preko 700 angažovanih kompanija koje pre svega uzgajaju povrće i pšenicu. Beč je jedini grad u svetu koji ostvaruje značajne rezultate u vinogradarstvu u sklopu samog grada i ima mešanu vinsku sortu "Wiener Gemischter Satz" kao regionalno priznati proizvod", podsetio je gradonačelnik Ludvig.

Beč okružen vinogradima - ima jedan i u samom centru grada

Dodao je i da mu je drago što saradnjom poljoprivredne komore i pivare "Ottakringer" sada i ovo pivo postaje još jedan takav regionalni proizvod. Osim toga, zahvaljujući kratkim putevima dostave u proizvodnom lancu - od njive do pijace - ovakvom proizvodnjom piva se smanjuju i emisije CO2.

Predsednik Komore Franc Vindiš naglasio je i važnost lokalnih dobavljača. Pandemija virusa korona je pokazala da nije svejedno odakle dolaze neophodne sirovine. Ozimi ječam za originalno pivo uzgaja se na ukupno 34 njive u okruzima Favoriten, Simering, Floridsdorf i Donaustadt, a onda i prerađuje u austrijskoj metropoli.

Zašto je zanatsko pivo bolje od industrijskog?

"Ječam za pivo "Wiener Original“ seje se na bečkim njivama, obrađuje u bečkoj fabrici slada "Stadlauer Malzfabrik" te pretvara u pivo u bečkom okrugu Otakring", objasnio je Vindiš.

Za dobro pivo ključan kvalitetan slad ječma

Direktor ove pivare, Matias Ortner, istakao je povezanost njegovog preduzeća i grada Beča.

"Mi smo bečka pivara i naša su piva toliko raznovrsna kao i grad u kom ih proizvodimo."

Oni proizvode čak 500.000 hektolitara ovog pića ili više od 100 miliona krigli godišnje.

Sve više hmelja na vojvođanskim njivama

"Slad čini dušu piva", objašnjava pivar Tobias Frank. On mu daje ukus, a za dobro pivo je ključan upravo kvalitetan slad od kvalitetnog ječma. Taj pivski ječam, kako kaže Frank, koristi se isključivo za "Wiener Original“. Ono se proizvodi po preko 100 godina starom receptu za lager pivo. Pritom je cilj da ostane autentično, ali prilagođeno modernom ukusu sa manje alkohola i gorčine nego u originalnoj recepturi.

I ovas novi trend u ratarstvu?

Osim uzgoja ječma, u porastu je i trend uzgoja ovsa. Podsetimo, u Nemačkoj su ove godine posejali 30 odsto više ovsa u odnosu na prošlu godinu, a proizvode je na čak 161.700 hektara. Tamo ova žitarica može da se uzgaja bilo gde zbog klimatskih uslova i zemljišta, uključujući i dobru integraciju u rotaciji useva i povećanje iskorišćavanja kapaciteta postrojenja za preradu. 

Trendovi u ratarstvu: Nemačka ove godine proizvodi 30 odsto više ovsa

U poslednje vreme, ovas je sve traženiji na tržištu, a nemačka prehrambena industrija plaća i dobru cenu za dobar kvalitet s obzirom na to da je potrošnja ovsene hrane, posebno mleka, u porastu u celoj Evropi.


Tagovi

Pivarski ječam Beč Pivo Ottakringer Trendovi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.