Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priključak meseca
  • 11.08.2021. 12:00

Alpego rotodrljače sa Twin-Force Max sistemom za kvalitetnu obradu i do 40 cm dubine

Ove superprofesionalne rotodrljače omogućavaju bolju obradu zemljišta pri većim brzinama zbog posebno dizajniranih rotora koji imaju veću propusnu moć za razliku od tradicionalnih.

Foto: Renata Prusina
  • 720
  • 326
  • 0

Osim potrebne dubine obrade, koja je kod ove rotodrljače veća nego kod ostalih, njena prednost je i u tome što može da ulazi u različite tipove zemljišta sa istim kvalitetom obrade

Školska definicija kaže da su rotodrljače priključci za dopunsku obradu zemljišta čiji su radni organi klinovi ili noževi različitih oblika, a primenjuju se za predsetveno usitnjavanje tla, razbijanje pokorice i pokrivanje semena nakon setve. Ali, ovaj veoma jednostavan priključak su različita poboljšanja i inovacije digle na viši nivo. I nije svaka rotodrljača ista. 

Alpegova je posebna. Ovaj cenjeni italijanski brend je poznat po izuzetno kvalitetnim podrivačima, rotodrljačama i frezama, a zatim i po malčerima, gruberima i sejalicama. Za svaki priključak oni imaju patent i priču zašto su u tome najbolji.

Inače, osnovni delovi svake rotodrljače su rotirajuće glave sa noževima, daska za ravnanje koja vraća velike komade zemlje nazad ponovo na usitnjavanje kao i valjak za ravnanje zemljišta. Baš takva je i Alpegova. Pa u čemu je tajna?

Tajna je u untrašnjem mehanizmu rotirajuće glave (Foto: Alpego)

Tajna ovih superprofesionalnih priključaka Rotodent RmaX je u njihovim rotorima koji su 'spušteni' u unutrašnjem mehanizmu gde su dva međusobno povezana u zajedničkom kućištu od livenog čelika. Snaga i moć koja proizlazi iz ove tehnologije čini ih brojem jedan. Dodajmo još i to da svaka osovina rotora umesto kugličnih koristi međusobno povezane konusno-valjkaste ležajeve.

Što se kvaliteta tiče, za bolje poznavaoce dovoljno je reći da se radi o Timken samopodmazujućim ležajevima.  

Višestruke prednosti

Ova konstelacija zahvaljujući nagrađivanom Twin-Force Max sistemu rezultira povećanjem radnog prostora noževima odnosno radne dubine do čak 40 cm, 10 cm više od uobičajenih mehanizama. Naime, inženjeri Alpega su rotore spustili niže i tako dobili veću propusnu moć noževa u ovom položaju, pa priključak ima i veću radnu brzinu i pritom sama mašina zahteva manje potrebne snage traktora.

Dodajmo i to da je optimalna snaga traktora za rad sa ovim priključnim uređajima od 120 do 360 KS.

Poznata je činjenica da ovi priključci najviše naprežu traktor, ali kod Alpego modela, zahvaljujući novom sistemu, naprezanja su svedena na minimum. Napomenimo još da osim povećanja izdržljivosti i snage, Twin-Force Max omogućava jednostavnije održavanje traktora, i na kraju, najvažnije, bolje mešanje i usitnjavanje zemljišta.

Kod Alpego rotodrljače posebno se ističe veoma robustan i jak reduktor. Naime, promenom položaja promenjljivih zupčanika, moguće je imati na raspolaganju nekoliko odnosa rotacije rotora, piše u "uputstvima za upotrebu". Ova promena brzine rotacije omogućava najbolji mogući efekat drljače u zavisnosti od vrste zemljišta, brzine kretanja i potrebnog stepena drobljenja tla.

Kad smo već kod vrste zemljišta, inženjeri Alpega su posebno ponosni na izuzetnu snagu i izdržljivost svojih mašina koje mogu da rade i u izrazito nepovoljnim uslovima, od vrlo kamenitih, preko duboko pooranih, do blatnih zemljišta, što "opravdavaju" činjenicom da su ovi fleksibilni profesionalni priključci čvrste konstrukcije pravljenini od švedskog čelika kompanije koja inače proizvodi svima poznati Hardox čelik.

Dodatne mogućnosti

Ništa se ne prepušta slučaju. Pa je tako, uz nesalomivi švedski čelik, ispod reduktora dodatna zaštita od kamenja. Prednji štitnici, naime, sprečavaju prodiranje kamenja kako ne bi došlo do oštećenja rotora. Ova zaštita ima dvojaku ulogu. Ne samo kod zaštite rotora od trošenja, već i poboljšanja kvaliteta rada i efekta drobljenja zemljišta.

Što se dodatnih mogućnosti tiče, tu su i trajni preokreti koloseka sa dve opruge, hidraulički uređaj tzv. hidrolift, nosač za brzu promenu noževa od livenog čelika, hidrauličko podešavanje dubine rada preko valjka, hidrauličko podešavanje visine daske za ravnanje kao i različite vrste valjaka.

Inače, rotodrljače se, primenjuju u ratarstvu, povrtarstvu, ali su posebno pogodne za vinogradarstvo i voćarstvo.

Mogu se kombinovati u tandemu sa drugim radnim mašinama, a inženjeri Alpega preporučuju svoju sejalicu, što ima višestruke prednosti. Tako se u jednom prohodu obavlja i priprema zemljišta i setva, a to skraćuje vreme rada, smanjuje sabijanje tla i štedi gorivo.

Moguć je i rad u tandemu sa sejalicom (Foto: H. Šimić)

Zahvaljujući paralelogramu za kopiranje terena, moguće je održavanje konstantne visine pa tako i u kombinaciji sa sejalicom pritisak setvenih ulagača ostaje konstantan. Održavanje konstantne visine daske za ravnanje u odnosu na zemljište omogućava uređaj za centralno podešavanje visine koji je pričvršćen na zadnji valjak i nezavisan je od položaja rotodrljače. Poboljšanim kvalitetom nivelisanja smanjuje se snaga potrebna za apsorbovanje veće količine zemljišta.

Da ne zaboravimo spomenuti, RmaX modeli dolaze u tri različite širine radnog zahvata - od tri, 3,5 i četiri metra.

Za veće proizvođače DmaX

Na kraju, trebalo bi istaći i varijantu za veće proizvođače - Rotodent DmaX. Ovaj model Alpego rotodrljače ima veće širine radnog zahvata sa hidrauličkim sklapanjem na dozvoljenu transportnu širinu. Kod DmaX varijanti je predviđena i mogućnost veštačke inteligencije. Reč je, naime, o dodatku monitora koji sam prati i podešava priključak - i na radnu dubinu, ali i na veličinu čestica usitnjavanja. Za AI-SENSE inteligentni sistem upravljanja DmaX-om osvojili su nagradu za tehničku inovaciju na sajmu EIMA 2018 u Bolonji (Italija) i FIMA 2020 u Saragosi (Španija).

Pametna rotodrljača, osim što ukazuje na važne parametre kao što je temperatura u reduktorima i upozorava da je vreme za održavanje, ona će takođe, kada oseti da se otpori povećavaju, na neki način olakšati rad. Podići će ili spustiti valjak ili dasku za ravnanje i slično, a sve to kako bi smanjila otpor i pri tome uštedela gorivo i trošak održavanja.


Foto prilog


Tagovi

Rotodrljača Poljoprivredna mehanizacija Obrada zemljišta Ratarstvo Alpego


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.