Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena suncokreta
  • 04.09.2020. 16:00

Akontna cena suncokreta od 33 do 35 dinara sa PDV-om?

Preko Produktne berze trenutno se trguje zrnom suncokreta po ceni od 35,50 dinara bez PDV-a. U odnosu na prošlu godinu kada je cena iznosila 31 dinar bez PDV-a, to je rast od oko 14,5 odsto, navodi Miloš Janjić sa Produktne berze.

Foto: Julijana El Omari
  • 774
  • 653
  • 0

Žetva suncokreta je u toku, ali je počeo i otkup. Zrno ove uljarice zabeležilo je rast otkupne cene u odnosu na prošlu godinu, ukazuje direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić.

"Tome je pre svega doprinelo stanje na svetskom tržištu, odnosno, na crnomorskom, gde je došlo do pada proizvodnje. U Ukrajini, u odnosu na prošlu godinu kada je prinos bio između 1,3 i 1,6 tona po hektaru, ove godine je 0,6 do 0,8 tona po hektaru. Preko Produktne berze trenutno se trguje zrnom suncokreta po ceni od 35,50 dinara bez PDV-a. U odnosu na prošlu godinu kada je cena iznosila 31 dinar bez PDV-a, to je rast od oko 14,5 odsto", navodi Janjić.

Cena iznad 290 evra po toni gubi smisao za dalju preradu

Kompanija "Mat Agro", koja se bavi otkupom uljarica i uslužnom preradom istih, od početka žetve do sada je otkupila oko 15-16.000 tona suncokreta. Kažu, zbog povećanja otkupne cene, odlučili su da smanje i proizvodnju i samim tim i otkup suncokreta.

Uskoro žetva suncokreta - prinos oko tri tone, cena viša?

"Do kraja ćemo otkupiti između 20 i 25.000 tona. Kada uzmemo u obzir otkupnu cenu, preradu i dalju prodaju, otkupna cena je visoka. Prošle godine bila je do 270 evra po toni, ove godine očekuje se da bude oko 300 evra, što je značajan skok i u ovom momentu to ne mogu da opravdaju cene ulja tako da ne možemo da ostvarimo značajnu zaradu u preradi", navodi Nikola Puljić ispred pomenute firme i dodaje da bi, u odnosu na cenu ulja, cena suncokreta trebalo da se kreće do 290 evra po toni maksimalno. Kaže, sve iznad toga, gubi smisao za dalju preradu i prodaju.

Napominje, cena suncokreta još uvek je akontna, a konačna će se, dodaje, znati tek nakon završene žetve.

"Uljare su izašle sa akontnom cenom od 33 dinara. Govorimo o ceni za pravna lica koja iznosi 33 dinara plus PDV. Što se tiče neke preporučene cene za poljoprivredne proizvođače ona se kreće od 33 do 35 dinara sa PDV-om i ta cena je takođe akontnog karaktera."

Ovogodišnji prinos ne više od 2,5 tone po hekatru

Govoreći o ovogodišnjem rodu, ocenio je da je kvalitet optimalan, te da je uljavost bolja u odnosu na rod iz 2019. Međutim, ukazuje, prinosi su ispod očekivanja.

Velika razlika u prinosima pšenice, ali i u visini biljaka suncokreta - zbog čega?

"S obzirom na to da smo imali relativno solidnu godinu kada je u pitanju režim padavina i da su ostale kulture u dosta dobroj kondiciji, pre svega mislim na soju i na kukuruz, suncokret je na celom terenu podbacio i kod većine proizvođača može se čuti nezadovoljstvo prinosom ove godine koji je za čak 20 do 30 odsto manji od očekivanog. Mislim da realan prinos ove godine neće biti više od dve i po tone po hektaru", ocenjuje Puljić. 

Loš start u aprilu

Nedostatak padavina u posetvenom periodu, konkretno u aprilu mesecu, prema njegovom mišljenju, najviše je uticao na smanjen rod.

"Zbog tog sušnog aprila suncokret nije imao dobar start i to se kroz vegetaciju odrazilo i na sam prinos. Definitivno je suncokret posle maja meseca imao dosta dobar režim padavina, ne samo on već sve kulture, međutim, definitivno je da je ta prva kiša koja je trebalo malo ranije da padne zakasnila i pretpostavljamo svi da je to uzrok smanjenog prinosa."

Slabi prinosi

Prema informacijama Produktne berze u Novom Sadu, prinosi suncokreta su 'šarenoliki' i kreću se od dve do četiri tone po hektaru.

Kako saznajemo od Zorana Sefkerinca ispred Agrarnog foruma Pančevo, ponuđena cena suncokreta je niska, a sami ratari očekuju mnogo više. S druge strane, prinosi su podbacili, pa proizvođači ovih dana skidaju tek 1.500 kilograma po jutru (0, 6 ha).

U Šumadiji, ratar iz Velike Krsne, Stefan Đurđević koji obrađuje 20 ha pod suncokretom zabeležio je prinose od tri tone po hektaru, ali smatra da takođe, ponuđena cena treba da bude viša.

"Trenutna cena je akontna, pa očekujem doplatu, jer na ovaj rod ipak treba da bude viša", rekao je Đurđević za Agroklub.


Tagovi

Žetva suncokreta Cena suncokreta Miloš Janjić Produktna berza Nikola Puljić Prinos Nedostatak padavina Stefan Đurđević Zoran Sefkerinac


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.