Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 14.11.2019. 09:00

Značajan pad cene maslinovog ulja, Evropska komisija odobrila program podrške

Kako bi ublažila teško stanje na tržištu nastalo padom cena, Evropska komisija odobrila je podršku za privatno skladištenje maslinovog ulja.

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 118
  • 15
  • 0

Evropska komisija odobrila je podršku za privatno skladištenje maslinovog ulja kako bi ublažila teško stanje na tržištu. Naime, velike zalihe i uzastopne dobre berbe stvorile su neravnotežu između ponude i potražnje na tržištu maslinovog ulja EU-a, uzrokujući značajan pad cena. 

Zbog viška nastalog nakon berbe 2018./19., cene su tokom poslednjih nekoliko meseci na španskom, grčkom i portugalskom tržištu bile posebno niske. Na primer, cena španskog ekstra devičanskog maslinovog ulja bila je sredinom oktobra za 33% ispod petogodišnjeg proseka. Slično tome, cena grčkog devičanskog maslinovog ulja bila je 13,5% niža od petogodišnjeg proseka.

Izuzetno visoke zalihe na nivou EU, procenjene na 859.000 tona za 2018./19. (od čega je čak 88% u Španiji), u kombinaciji sa prosečnom proizvodnjom koja se očekuje za 2019./20., preti dodatnim pritiskom na poljuljano tržište maslinovog ulja u EU. 

Programom podrške privatnog skladištenja planira da se ublaži pritisak i doprinese stabilizaciji tržišta.

"Proteklih meseci tržište maslinovog ulja prolazilo je kroz ozbiljnu neravnotežu na tržištu i sa ponosom mogu reći da je Zajednička poljoprivredna politika opet ovde kako bi podržala naše poljoprivrednike i proizvođače. Zahvaljujući našim tržišnim merama, usvojena pomoć za privatno skladištenje pomoći će stabilizaciji tržišta i sprečiti dalju štetu u sektoru", rekao je Fil Hogan, komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Program će delovati kroz konkurse tokom najviše četiri razdoblja kako bi se omogućila fleksibilnost i ograničeno upravljanje tržištem. Podrška se dodeljuje nepakovanom devičanskom ulju za sledeće vrste: ekstra devičansko, devičansko i maslinovo ulje lampante.

Kako bi program bio efikasan, količine ulja za koje se prime sredstva, moraju ostati u skladištu najmanje 180 dana. Minimalna, pak, količina po ponudi na konkursu je 50 tona. 

Ponude se mogu podneti samo u državama članicama, Grčkoj, Španiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Kipru, Malti, Portugalu i Sloveniji. Prvi konkurs biće objavljen krajem meseca, od 21. do 26. novembra 2019. godine.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Maslinovo ulje Cena Pad cene Program podrške


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!