Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preduzetništvo
  • 22.08.2018. 18:30

Zdravi slatkiši i mikro bilje donose zaradu

Predstavljamo vam Natašu i Janu, koje su sasvim neočekivano postale uspešne u svojim poslovima - prozvodnji slatkiša od sirovog voća i uzgoju mikro bilja.

Foto: Pixabay / CUsai
  • 963
  • 40
  • 0

Biti preduzetnik nije nimalo lako, a posebno ako ste preduzetnica. Prepušteni ste sebi i zaduženi za najrazličitije poslove. Međutim, ponekad je ovo izlaz iz naizgled bezizlazne situacije, a ponekad ostvarenje snova. Predstavljamo vam Natašu i Janu, koje su sasvim neočekivano postale uspešne u svojim poslovima. 

Novi početak nakon otkaza

Nataša Delibašić iz Beograda je, kako kaže. u najgorim godinama za žene, sa 45, ostala bez posla. Odlazila je na različite obuke i radionice, a život joj se promenio kada je konkurisala za novac koji je namenila Regionalna razvojna agencija za pokretanje proizvodnje.

"Prijavni formular je bio krajnje jednostavan i prošla sam prvi krug. Pomogli su mi dodatni bodovi, zbog toga što sam žena i imam više od 45 godina.  Za konačnu selekciju pred komisijom imali smo radionice gde vas vode i obučavaju za komlikovaniji biznis plan", objašnjava Nataša za Bizlife.

Sa 350.000 dinara pokrenula je preduzetničku radnju Fruit Fusion i osmislila "Natbar" - voćno-energetskih bar, sastavljen samo od sirovog voća i orašastih plodova. Nastavila je da se usavršava - prikupljala je znanja o ambalaži, dizajnu, promociji, u čemu joj je pomogao USAID projekat.

Proizvodnja mirkobilja na 100 kvadratnih metara

Jana Mitrović, takođe iz Beograda, je pre dve godine počela je da uzgaja mikrobilje, i to u trpezariji! Njeni izdaci nisu bili veliki i nadala se da će zaraditi prosečnu platu. Međutim, nije ni sanjala da će danas imati proizvodne kapacitete na 100 kvadratnih metara, te da će snabdevati 100 restorana u Beogradu i Novom Sadu.

"Suprug je čuo za gazdinstvo iz Zagreba koje se bavi istom delatnošću. Jako nam se dopala ideja, pa smo ih zamolili da nam pokažu detaljnije kako gaje mikrobilje. Na 17. spratu solitera započeli smo sopstvenu proizvodnju. U početku je to bila samo jedna polica, a prvi kupac nam je bio kultni restoran Madera, na šta smo jako ponosni", kaže Jana.

Mirkobilje
Mikrobilje - ukus i dekoracija (Foto: Coloboque)

S obzirom na to da niko od njih nije agronom, prepreke su prevazilazili usput, a učili na internetu. Jana sada samouvereno daje preporuke za mikrobilje: "Svako može da pronađe biljku po svom ukusu, bilo da voli blage ili pikantne ukuse, a osim dobrog ukusa i zdravstvenih svojstava, biljke su fenomenalna dekoracija".

Sledeći korak u njihovom razvoju je jestivo cveće, kao i rad u okviru USAID Projekta za konkurentnu privredu na inovaciji u vidu obrok salate od mikro bilja, sa dodacima (lešnik, badem, semenke, dresing), koja će biti zapakovana u pet ambalažu.


Tagovi

Mikro bilje Zdravi slatkiši Nataša Delibašić Jana Mitrović Natbar


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.