Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat za ispravnost hrane
  • 03.02.2018. 16:00

Zatvorili proizvođača kranjske kobasice

Inspektorat za ispravnost hrane, veterinarstvo i očuvanje prirode zatvorio je jedno od najvećih slovenačkih preduzeća za proizvodnju, preradu i pakovanje mesa i mesnih proizvoda - Mesnine dežele Kranjske.

Foto: Dusan Zidar / Bigstock
  • 275
  • 3
  • 0

Inspektorat za ispravnost hrane, veterinarstvo i očuvanje prirode zatvorio je jedno od najvećih slovenačkih preduzeća za proizvodnju, preradu i pakovanje mesa i mesnih proizvoda. Radi se o kompaniji Mesnine dežele Kranjske, koja zapošljavanja 140 radnika i ima tradiciju dugu 120 godina.

Osim svežeg mesa MDK, kako skraćeno nazivaju ovu kompaniju, proizvodi mesne prerađevine - viršle i kranjske kobasice, slovenački delikates, zaštićen na nivou EU.

Inspektori pojašnjavaju da su se za zatvaranje odlučili nakon što su još u junu prošle godine utvrdili niz nepravilnosti u pogonu za proizvodnju svežega i pakovanog mesa, kao i "ozbiljne nedostake u ispunjavanju minimalnih higijenskih i tehničkih uslova, nedostataka u održavanju infrastrukture i opreme, te ozbiljne neusklađenosti pri sprovođenju sistema unutrašnjih kontrola".

Niz nepravilnosti

Vodeći slovenački dnevnik Delo taksativno navodi niz nedostataka koje su utvrdili inspektori. Staje, u kojima su boravile životinje pre klanja i dovodni koridor do klanice nisu očišćeni. Životinjama pre prihvata u klanicu nije osigurana pitka voda, a osoka se cedi u dvorište.

Oštećena i prljava je i praonica kamiona za prevoz životinja, neuređena okolinaoko pogona na dvorištu, odbačena hemijska sredstva. Dalje, inspektori navode prljave garderobe i sanitarije, bazen gde se pripremaju creva nije očišćen, odliv iz bazena nije sređen, voda se izliva po podu. Vrata u hladnjačama ne "dihtuju", na sistemu hlađenja ljušti se boja, nakuplja kondezant i plesan. Kotao za kuvanje škembića je prljav, voda iz kotla ističe po podu, umivaonici nisu odgovarajuće opremljeni za održavanje higijene ruku, pod ispod njih je prljav, u smeću uz umivaonik pronađen je opušak cigarete.

Životinjama pre prihvata u klanicu nije osigurana pitka voda.

Na opremi i prostorima za proizvodnju polutrajnih proizvoda nakuplja se korozija. Na odeljenju koje obuhvata prostorije za rasecanje mesa, hladnjače i povezujuće hodnike umivaonici za higijenu ruku nisu opremljeni odgovarajućim priborom, ormari su prljavi i neuređeni, u hladnjači za sveže meso vrata su prljava, vidljiva je plesan, pred hladnjačom ne radi uređaj za očitavanje temperature.

Odluka o zatvaranju

Zbog svih navedenih nepravilnosti, koje u međuvremenu nisu otklonjene, slovenski Inspektorat je ovih dana doneo rešenje i odluku o zatvaranju klanice i proizvodnje u kompniji Mesnine dežele Kranjske. Stavljanjem ključa u bravu pogona u ljubljanskom Zalogu zaustavljena je proizvodnja poznatih slovenačkih delikatesa robne marke Krpanove mesnine. Zatvaranju su prethodile brojne inspekcijske kotrole.

Prema rečima direktorice Inspektorata za ispravnost hrane, veteriranarstvo i zaštitu prirode Andreje Bizjak do 10. januara je inspekcija upravi MDK poslala čak 11 odluka u kojima je naložila otklanjanje nepravilnosti, zabranila upotrebu određenih prostorija i prehrambenih proizvoda, izrekla novčane kazne. Kako nepravilnosti nisu otklonjene, usledilo je zatvaranje. Doduše, privremeno na rok od mesec dana.

"Tako nalažu pravila. Nosiocu prehrambene delatnosti, koji u 12 meseci dobije tri odluke o delimičnoj ili potpunoj zabrani delovanja ili zatvaranja prostora, izriče se odluka o najmanje jednomesečnom oduzimanju odobrenja. Sve sa ciljem da se zaštite potrošači", izjavljuje Bizjak.

Saopštenje direktora MDK

Kotao za kuvanje škembića je prljav, umivaonici nisu odgovarajuće opremljeni za održavanje higijene ruku, pod ispod njih je prljav, u smeću uz umivaonik pronađen je opušak cigarete.

Slovenački mediji prenose i saopštenje Uprave MDK u kojem direktor Edvard Fonda tvrdi da "MDK kupcima svojih proizvoda garantuje da su proizvodi ispravni i nesumljivog kvaliteta, te da nisu predmet inspekcijske odluke".

Izjava direktora Edvarda i zatvaranje MDK izazvala je brojne rekacije, među kojima i Evelina Vasjaka (Evelyna Vasyaka), predsednika novih sindikata Slovenije (KNSS) - Neuzavisnot: "Inspektori su trebali zabraniti rad MDK i pre. Upozravali smo na nemoguće uslove rada".

Plastika u kobasici

Slovenački mediji podsećaju da su mesec dana pre zatvaranja inspektori zabranili gotovo 95 tona svinjetine. Za zatvaranje proizvodnje, uz sve utvrđene nepravilnosti, inspekciju su motovisale i reklamacije potrošača. U kobasici su pronašli zelenu plastiku, pri jedenju pečene krvavice potrošač je zagrizao kamen, a u reklamiranom želudcu pronađena je hrskavica. Mikrobiološki hrana nije bila sporna, dodaje Bizjak.

Hoće li Mesnine dežele Kranjske uspeti za mesec dana da otklone sve nepravilnosti, niko ne se usuđuje da prognozira. Svi slovenački mediji ističu da se radi o preduzeću sa 120-godišnjom tradicijom, koje je 2003. godine preuzela Grupa Kras, poznata po proizvodnji pršute, koja je već neko vreme u finasijskim teškoćama. To slovenačko preduzeće s oko 150 zaposlenih lanjsku poslovnu godinu je završilo sa gubitkom od 1,8 miliona dolara.

Foto: Dusan Zidar / Bigstock


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D