Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sečenica
  • 13.12.2021. 15:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Zašto se pita sečenica tako zove i u čemu je njena čar?

Vranjanka Daliborka Jaćimović sprema tradicionalna jela iz svoga kraja od četvrtog razreda osnovne škole. Jedno od njih je i pita sečenica, posve posebna.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.804
  • 750
  • 1

Daliborka Jaćimović sprema tradicionalna vranjska jela već od četvrtog razreda osnovne škole. Počela je najpre sa "đuvečkama" kako bi u kući, dok su joj roditelji bili na poslu, nahranila mlađu decu od sebe. Međutim, kako je odrastala, iz dana u dan se broj jela koje je umela da spremi stalno povećavao. Za to je svakako najzaslužnija njena majka koja je uporedo učila da mesi i pite.

Jaćimovićeva se seća da je veštinu mesenja i tehniku razvlačenja kora učila na piti sečenici zato što se veoma lako pravi. Iz tog razloga danas je stalno prisutna na njenom porodičnom jelovniku i rado je sprema za svog supruga i trojicu sinova. Kaže, da će se ova, već zaboravljena, naći na njihovom stolu i u vreme predstojećih Novogodišnjih i Božićnih praznika.

A kako se pravi?

Ova domaćica pravi dugo godina i uvek "ispadne" onako kako ona to želi. Pre nego što počne da je pravi ona sve namirnice stavi na sto kako se ne bi desilo da neki sastojak zaboravi da stavi u testo. Kada to uradi u plastičnu vanglicu sipa 800 grama brašna u koje doda, kašičicu soli i kašičicu šećera, a potom u mlaku vodu rastopi sirov kvasac tek toliko koliko može da zahvati sa tri prsta. Ovom vodom zamesi testo koje nežno obrađuje rukom sve dok ono prestane da se lepi za ruke i stranice vanglice.

Nakon što testo naraste, podeli se na 10 kravajčića

Ovako zameseno testo ona pusti da odstoji pet minuta, a za to vreme u maloj posudi na šporetu ugreje domaću svinjsku mast za premazivanje kora od pite. U tom periodu ona obavezno pripremi i tepsiju u koju će da peče sečenicu.

"One domaćice koje imaju crvenu svinjsku mast, koja se dobije prilikom topljenja prženice, još jednog vranjskog delikatesa, pitu mogu da premazuju i ovom mašću ukoliko žele da poprave njen postojeći dobar ukus", savetuje Jaćimovićeva.

Umešeno testo naša sagovornica zatim podeli na 10 malih kravajčića. Svaki najpre rastanji oklagijom, a potom namaže ugrejanom svinjskom mašću i spoji sa drugim. Ovako spojene kore od testa pusti još pet minuta da odmore, a potom svaku razvuče oklagijom vodeći računa da kada ih položi u već podmazanu tepsiju da pokriju njeno dno od kraja do kraja.

Siru ne dodavati jaje

"Unutar položenih kora, pošto ih poprskam mašću, natrošim oko 600 grama mrveljenog sira, a može i onaj koji se kupuje na kriškama. Neke domaćice znaju da u sir kojim filuju sečenicu dodaju i po neko jaje. Mene su učili da to nikada ne radim jer to onda ne bi bila ona prava."

Zašto baš "sečenica"?

Pre nego što na poslednju koru natroši sir i poprska je mašću ona nožem obradi ivice, a kada sve ovo obavi pitu iseče na kocke po čemu je i dobila ime sečenica i ostavi je još pet minuta da odstoji. Za to vreme uključi rerunu da se ugreje u koju peče pripremljeno sve dok ne porumeni. Kada je ispeče obavezno je poprska mlakom vodom i pokrije krpom i najlon kesama i ostavi da se "tišti".

I tokom pečanja, ali i tištenja njenu kuhinju do kraja ispuni fantastičan miris ispečene sečenice. E, a kakva je tek kada se stavi u usta to znaju samo oni koji su njome kod naše sagovornice "počastili svoje nepce". Ova domaćica kaže da ovako može da miriše samo pita koja se omesi sa puno ljubavi, što ona redovno i čini.

Sve miriše na dobru pitu

"Da bi se napravila jedana vrhunska pita potrebno je iskustvo, a ono se stiče upornim radom", objašnjava Jaćimovićeva koja kaže da je još lepša kada se prelije maslom napravljenim u drvenoj bućki i da ona zbog ovakvog načina pravljenja u trgoviškom kraju nosi naziv i poparnica.

Upravo ovo jelo pravila joj je baka kad god bi kod nje na selu otišla u goste.

Samsa - pita Vranja za kojom vlada veliko interesovanje

"Uvek sam volela da je posmatram kako drvenim štapom, koji je u donjem delu imao pričvršćenu okruglu daščicu sa rupama, u drvenoj bućki, visine oko jednog metra, iz skuvanog mleka 'hvata' maslo. To je radila naizmeničnim podizanjem štapa na kome bi se posle nekih pola sata 'mlaćenja po bućki' uhvatilo maslo", priča naša sagovornica.

Kao poručene

Od svoje bake ona je naučila i kako da u šumi bere pečurke i lekovito bilje i kako da od njih napravi dobar začin, ali i losione za negu lica.

"Rodila sam trojicu sinova i posle svake trudnoće koristila sam melem moje bake protiv strija i negu kože sačinjen od svinjske masti oprane u devet voda i pomešane sa nekoliko kapi lavandinog ulja. Zahvaljujući tome danas imam savršenu figuru", kazuje samouvereno Jaćimovićeva.

Svoje kulinarske sposobnosti ova nezaposlena žena odavno želi da pretoči u posao kojim bi mogla da se bavi u budućnosti. Da to može ona je shvatila kada su neki prijatelji počeli da joj naručuju pite za razne svečane prilike.


Foto prilog


Tagovi

Pita sečenica Daliborka Jaćimović Svinjska mast Brašno Sir


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]