Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brendiranje
  • 24.01.2020. 16:00
  • Pirotski okrug, Pirot

Zaštita geografskog porekla uskoro i za peglanu kobasicu

Pirotska peglana kobasica možda bi uskoro mogla da postane treći nosilac oznake proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u tom gradu, pored pirotskog ćilima i kačkavalja.

Foto: Zvezdana Gligorijević/ilustracija
  • 219
  • 79
  • 0

Proizvođači peglane kobasice u Pirotu trebalo bi da u narednih nekoliko meseci dobiju mogućnost da se pohvale ovom etiketom za svoj proizvod. Međutim, prethodno mora biti završen elaborat o zaštiti geografskog porekla za ovaj proizvod kako bi konačno i ova kobasica dobila pomenutu oznaku.

"Elaborat radi Institut za tehnologiju i higijenu mesa u Beogradu. Gradska uprava prošle godine započela je proces zaštite ovog brenda. Do sada su sa registrovanim i negeristrovanim proizvođačima peglane kobasice, stručnjaci ovog Instituta održali dva sastanka kako bi im pojasnili značaj brendiranja proizvoda i značaj bezbednosti proizvoda. Do kraja aprila očekujemo da se taj elaborate završi," naveo je pomoćnik gradonačelnika Pirota za poljoprivredu i selo Goran Popović.

Peglana kobasica izlazi iz sive zone

Tri miliona dinara za proizvodnju peglane kobasice

Proizvođači peglane kobasice moći će da, ukoliko ovaj proizvod dobije oznaku zaštićenog geografskog porekla, preusmere svoju proizvodnju na taj način pravljenja kobasica. U tome će im finansijski pomoći i sam grad.

"Iz Fonda za poljoprivredu Grada biće izdvojeno tri miliona dinara za kupovinu opreme za one proizvođače koji se opredele za proizvodnju peglane kobasice u svom gazdinstvu," dodaje Popović.

Peglana kobasica proizvod je karakterističan samo za pirotski kraj jer je to jedino mesto u Srbiji u kome se kobasica na taj način i pravi. Poznata je kao peglana jer način proizvodnje podrazumeva da se pegla flašom da bi ostala bez kiseonika, kao i da ne bi bilo krvarenja mesa, prenosi Danas.

Više od 50 proizvoda u Srbiji zaštićeno oznakom geografskog porekla

Podsetimo i da, osim pirotskog kačkavalja, ćilima, fruškogorskog lipovog meda, begečke šargarepe, futoškog kupusa, nekoliko desetina proizvoda u našoj zemlji nosi etiketu zaštićenog geografskog porekla.

Kako smo i pisali ranije, iako se možemo pohvaliti sa više od 50 proizvoda sa ovom oznakom, u našoj zemlji i dalje nije dovoljno razvijena promocija tih proizvoda u vidu koje bi strani turisti mogli da se bliže upoznaju sa autentičnim proizvodima mesta u Srbiji koja obilaze.

Na primer, u Švajcarskoj, koja nema više od 50 proizvoda sa zaštićenim poreklom, uveliko se radi na razvijanju takve vrste turizma gde je posetiocima omogućeno da prisustvuju procesu proizvodnje hrane sa oznakom geografskog porekla.

Autentična hrana i rukotvorine su najbolji brend Srbije 

"S obzirom na to da su tradicija i nasleđe srpske gastronomije podjednako vredni kao švajcarski, radili smo na jačanju vidljivosti proizvoda, boljem razumevanju njihovog tržišnog potencijala i upravljanju kvalitetom. Naša podrška usmerena je na ohrabrivanje proizvođača da udruženo rade na promociji i plasmanu proizvoda, jačanju njihovih kapaciteta i kontroli kvaliteta proizvoda," izjavio je ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge.

Da proizvodi sa oznakom geografskog porekla mogu značajno da doprinesu razvoju ekonomije i povećaju doprinos u privredi pokazuje činjenica da se u toku jedne godine u Evropskoj uniji (EU) proda ovih proizvoda u vrednosti od 55 milijardi evra, a u izvozu hrane i pića u Evropi ovi prehrambeni proizvodi čine 15 odsto, podaci su NALED-a.

Od 8.000 proizvoda sa geografskim poreklom u svetu, nešto manje od polovine proizvodi se upravo u Evropi. Potrošači se često odlučuju za hranu sa ovom oznakom pre svega jer veruju da je kvalitet siguran jer se hrana proizvodi na tradicionalan način i od sastojaka iz mesta porekla proizvoda.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Pirotska peglana kobasica Oznaka zaštićenog geografskog porekla Goran Popović Filip Ge


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao