Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fortenova
  • 01.10.2021. 10:00

Zaključeno: Frikom i Ledo prodati za 615 miliona evra

Poslovna grupa zamrznute hrane prodata je kompaniji Nomad Foods.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
  • 1.070
  • 201
  • 0

Zaključen je ugovor o kupoprodaji Poslovne grupe zamrznute hrane, poznatije kao Ledo, a koja je do danas bila u vlasništvu Fortenova grupe i obuhvatala Frikom d.o.o. u Srbiji, Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj i Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Evrope. 

Prodata je kompaniji Nomad Foods s kojom je kupoprodajni ugovor potpisan krajem marta ove godine. 

U svome saopštenju Fortenova ističe kako je ova velika transakcija zaključena godinu dana nakon što su pokrenuli proces prodaje, uprkos tome što je projekat sproveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije.

"Mnogo smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cena od 615 miliona evra potvrdila je vrednost našeg biznisa, a istovremeno smo u regiju doveli strateškog partnera koji će nastaviti da razvija posao i biti posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brendova", stoji u objavi na njihovim stranicama.

Očekuju da će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti. Ovu godinu nazivaju godinom transformacije u kojoj su dovršili refinansiranje i prenos Merkatora, ispunili planove u uspešnoj letnjoj sezoni i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane.

"Sve je to rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu", rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora ove kompanije, zahvalivši svim zaposlenima na doprinosu koji su svojim radom ugradili u poslovni uspeh kompanija u kojima rade.

"Želimo im sve najbolje s novim partnerima i nadamo se da će i ubuduće poslovati s uspehom, koji zaista zaslužuju", dodao je Peruško.

Džejms Pirson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije rekao je kako je ovim potezom ta firma u potpunosti završila svoj program prodaje neosnovnih delatnosti i ostvarila brojna operativna poboljšanja u svojim delatnostima. Najavio je da će, kada je reč o ovoj transakciji, sredstva od prodaje iskoristiti za otplatu duga čime će znatno smanjiti zaduženost kompanije.

"S obzirom na jasno i kontinuirano ostvarivanje zacrtanih ciljeva u 2021. godini, Fortenova grupa sada doista može sa samopouzdanjem da gleda u budućnost, jer ova transakcija s Poslovnom grupom zamrznute hrane menja našu finansijsku poziciju i kapitalnu strukturu i omogućava investicije i rast naših vrlo snažnih delatnosti u godinama koje dolaze", zaključio je zahvalivši se prijateljima i kolegama u svim društvima Poslovne grupe zamrznute hrane na veštinama, predanosti i zalaganju u vremenu kad su bili deo ove kompanije. 


Tagovi

Fortenova Ledo Prodaja Nomad Foods Fabris Peruško Džejms Pirson


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P