Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatkiš
  • 20.03.2022. 09:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Vranjanski slatkiš crvenac - pravi se sa kukuruznim skrobom

Ovu poslasticu možete da napravite ako u kući imate malo brašna, šećera i ekstrakta od maline, kaže Sunčica Mladenović.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.546
  • 928
  • 1

I danas u Vranju, gde vlada velika jagma za takozvanim industrijskim slatkišima, gotovo da nema čoveka koji će vam reći da nikada u životu nije probao crvenac, čuveni slatki delikates ovog kraja. Oni najstariji će sa blaženim osmehom na licu ispričati kako su nekada uz kiselo mleko kupovali i crvence nanizane na konac kod čuvenog Krste bombondžije, a potom i kod Mileta bombondžije, koji je kod njega najpre učio zanat, a kasnije nasledio njegovu kuću i imanje.

Tajni recept

Neki stari Vranjanci koji su bar jednom okusili crvenac iz Krstine radnje, znaju da ispričaju i kako je ovaj čuveni bombondžija pravio ovaj slatkiš po receptu koga je ljubomorno čuvao, a koji su oni dobili iz poverljivih izvora.

Kažu da je on prilikom spremanja ovog slatkog delikatesa koristio samo brašno, šećer, vodu, ekstrakt od maline i jatke od oraha. U dobro zagrejanu vodu najpre je sipao šećer, a kada bi se on otopio lagano je dodavao brašno koje je prethodno dobro prosejao. To je činio uz stalno mešanje drvenom kašikom. I dok je jednom rukom mešao drugom je dodavao po malo brašna vodeći računa da se u dodiru sa vodom ne zgrudva jer u tom slučaju ne bi bilo ništa od crvenca.

Masa se meša sa brašnom tako da se ne stvore grudvice

Ovako umućenu masu kuvao je na laganoj vatri sat i po vremena, a kada bi se ova bela masa zgusnula njenu polovinu odmah bi izručio u kalupe u koje je prethodno stavio pamučni konac na kome je nanizao jatke oraha. Zatim bi preostalu masu zacrvenio ekstraktom maline, dobro promešao i izručio u kalupe i pustio da se ohladi.

U modi kukuruzni skrob

Iako je ovaj recept danas dostupan mnogim vranjskim domaćicama retko koja ga primenjuje u praksi zato što iziskuje dugotrajno stajanje pored šporeta. Sve one, međutim, ovu staru poslasticu pripremaju po receptu koji im omogućava da to učine za svega desetak minuta. Prilikom pravljenja crvenca svojim ukućanima ovaj recept koristi i Sunčica Mladenović.

Kaže da ovaj slatkiš njena deca naprosto obožavaju i da im ga često pravi zato što ima vrlo malo posla oko njega, a potom može da se posveti kućnim poslovima.

Napravljenu masu sipati u posude na čijem dnu je usitnjen orah

"Dovoljno je samo da se u šerpu sipa litar vode, a kada provri u nju treba dodati 300 grama šećera. Čim se otopi u tu masu treba sipati i dva ekstrakta od maline i dobro promešati. Kada voda ponovo počne da vri treba dodati i 150 grama kukuruznog skroba ili Nišeste brašno", priča Mladenovićeva.

Ovu masu, prema njenim rečima, treba kuvati još tri do četiri minuta, a potom je treba izručiti u male posudice ili pleh na čijem dnu su stavljene usitnjene jatke od oraha. Oni koji vole orah u ovoj poslastici mogu da ga stave u još jedan ili dva sloja.

"Umesto oraha može da se stavi i alva, a odozgo da se dekoriše medom. Retko kada to činim zato što mi volimo crvenac isključivo u kombinaciji sa orasima", tvrdi naša domaćica.

Mladenovićeva crvenac pravi za porodicu i goste restorana "Gradska meana"

Sunčica ovaj poznati vranjanski slatki deliaktes pravi i za goste restorana "Gradska meana" u kome radi kao kuvarica. Kaže da se ova poslastica u restoranu služi od novembra do aprila meseca i da je najaktuelnija u vreme posta.


Foto prilog


Tagovi

Crvenac Slatkiš Slatkiš sa orahom Sunčica Mladenović Kukuruznu skrob Ekstrakt od maline


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D