Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 01.09.2021. 07:30

Višak svinja zbog nedostatka radnika - Engleska će zapošljavati zatvorenike?

Svake nedelje broj svinja koje su višak na britanskim farmama raste za 15.000 dok mesnoj industriji nedostaje oko 14.000 radnika.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 356
  • 102
  • 0

Britansko nacionalno udruženje svinjara (NPA) obavestilo je da neke klanice rade 25 odsto ispod uobičajenih kapaciteta, piše BBC.

"Ako vlada uskoro ne učini nešto, na farmama će ostati višak zdravih svinja“, upozorila je izvršna direktorka ovog udruženja Zoi Dejvis .

Kako navode iz NPA-a, svake nedelje broj ovih životinja koje su višak na farmama raste za čak 15.000. Zbog nedostatka radnika u pogonima za preradu mesa nisu u mogućnosti da otkupe toliko životinja kao što bi inače, a to dovodi do gomilanja.

Ugrožena profitabilnost

NPA smatra da se svinje u međuvremenu goje i rastu, a to ima ozbiljan uticaj na profitabilnost farmi. Takođe pojašnjavaju da dodatni troškovi zbog hrane i klanica za svinje sa prekomernom težinom znače poslovanje sa gubitkom.

Problem s viškovima tamo je prisutan otkako je ta zemlja napustila Evropsku uniju početkom ove godine.

"Sada nam je potreban pristup kvalifikovanoj radnoj snazi, ali i vlada koja će moći da nas snabde sredstvima za pronalaženje radnika", smatra Dejvis.

NPA, koja inače predstavlja 80 odsto britanskih proizvođača svinja kazala je kako su njeni članovi očajnički pokušali da regrutruju ljude.

"Povećale su se plate, ali veliki deo njih je otišao u svoje zemlje nakon Bregzita i ne uspevamo da popunimo ta radna mesta“, napomenula je Dejvis iz čijeg udruženja smatraju da će to rezultirati većim uvozom iz EU.

"Imamo ljude koji žele da dođu da rade iz drugih zemalja i to treba da im omogućimo", dodala je. Procenjuje se da do 80 odsto osoblja u fabrikama za preradu mesa nisu iz Velike Britanije.

Radnu snagu zameniće zatvorenici?

Prošle nedelje, kako piše BBC, čelnici mesne industrije razgovarali sa vladom o mogućnosti povezivanja preduzeća sa kaznionicama radi popunjavanja radnih mesta, a uskoro kreće i obuka za zatvorenike za koje se nadaju da će na tim radnim mestima ostati i nakon odsluženja kazne.

Portparol Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralne poslove (Defra) napomenuo je da vlada razume važnost sezonske radne snage kao i da je svesna izazova sa kojima se mesna industrija suočila poslednjih meseci zbog pandemije.

"Nastavićemo blisko da sarađujemo sa sektorom i pomno pratimo tržište prepoznajući pritiske sa kojima se trenutno suočava ta grana privrede", zaključio je.

Bregzit i Covid-19 već su izvršili ozbiljan pritisak na prehrambenu industriju koja se suočava sa nedostatkom berača. Fale i vozači kamiona radi čega je mlečni div "Arla" morao da smanji isporuku mleka u trgovine. I vlasnici supermarketa upozorili su da je važno da reše probleme sa radnom snagom pre božićnog perioda kada kupci pohrle u trgovine.

Udruženje nezavisnih dobavljača mesa objavila je da ima oko 14.000 slobodnih radnih mesta. Inače, ova zemlja broji oko pet miliona svinja, a 40 odsto svinjetine koja se tamo jede je domaćeg porekla dok se 15 do 20 odsto izvozi.


Tagovi

Velika Britanije Višak svinja Radna snaga Bregzit Izvoz Uvoz Pandemija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.