Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 15.10.2021. 07:30

Većina mesa iz "lošije" kategorije uzgoja? U Nemačkoj sprovedeno istraživanje

Istraživanje koje je sproveo Greenpeace pokazalo je da većina svežeg mesa dolazi iz uzgoja 1. i 2. kategorije. Na rezultate je reagovala i poljoprivredna javnost.

Foto: Depositphotos/olga_simonova_ph
  • 193
  • 25
  • 0

Meso koje se prodaje u mesarama najčešće slovi kao kvalitetnije u odnosu na ono koje se nalazi već zapakovano u plastičnu ambalažu u trgovačkim centrima. Često se prodaje i za višu cenu. Ali, istraživanje koje je Greenpeace sproveo u Nemačkoj, a koje je ove nedelje objavio potrošački portal Super.markt u svom video prilogu, pokazalo je da više od trećine mesnih proizvoda, tačnije 77 odsto, dolazi iz, kako tvrde, najlošije kategorije uzgoja pri čemu se ne brine o dobrobiti životinja. 

Kada je reč o preostalom, 23 odsto proizvoda dolazi iz uzgoja kategorije 2. 

Dobrovoljne oznake

U toj zemlji veliki lanci supermarketa 2019. uveli su takozvani jedinstveni, dobrovoljni četvorostepenski sistem označavanja u stočarstvu, odnosno kategorije 1, 2, 3 i 4. 

Prema istraživanju, uzgoj kategorije 1 udovoljava tek minimum zakonskih odredbi gde životinja ima osnovne uslove. Kategorija 2 je vrlo slična, a stoka ima tek nešto više prostora i dodatne opreme. Uzgoj kategorije 3 garantuje im više prostora i mogućnost boravka na svežem zraku, dok je 4 premium i predstavlja organski proizvedeno meso.

Isto košta

Uzorke su istraživači uzeli iz mesara u supermarketima pa sa polica sa svežim, zapakovanim mesom. Kao primer rezultata koji potvrđuje gornje tvrdnje, naveden je svinjski file čija je cena i kod svežeg i pakovanog bila jednaka, 7,70 evra po kilogramu, a oba su uzorka dolazila iz istog uzgajališta, onog 1. kategorije. 

Poslednjih godina Greenpeace je nekoliko puta proveravao kvalitet mesa u svim velikim nemačkim supermarketima. Zaključak je svaki put isti - najveći postatak čini upravo ono koje dolazi iz prve dve kategorije.

Zabrinjavajuć podatak koji su izneli je i taj da kod svinjetine udeo onog koji dolazi iz uzgoja kategorije 1 čini više od 90 odsto, kao i da su proizvodi u pakovanju boljeg kvaliteta od onih svežih.

Reagovala poljoprivredna javnost

Na ovaj su materijal glasno reagovali na nemačkom poljoprivrednom portalu Topagrar u kom imaju poruku za super.markt. Smatraju da je nemačka poljoprivreda nezasluženo ocrnjena pa da više puta ponovljena izjava sugeriše da poljoprivrednici dostavljaju "loše meso" na police sveže hrane i da kupac treba da se raspita postoji li i "dobro meso" 3. i 4. kategorije. 

"Dragi RBB, svo meso proizvedeno u Nemačkoj zadovoljava najviše svetske standarde, ne postoji nešto 'dobro' ili 'loše'. Ovde se kvalitet meša s načinom uzgoja", poručuje autor članka Alfons Deter uz komentar kako bi farmeri rado uzgajali stoku na višim nivoima kada bi potrošači to bili spremni da plate, a političari usvojili jasna pravila o izgradnji objekata. 


Tagovi

Proizvodnja mesa Nemačka Sveže meso Greenpeace Istraživanje Super.Markt


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić