Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 15.10.2021. 07:30

Većina mesa dolazi iz "lošijeg" tipa uzgoja? U Njemačkoj provedeno istraživanje

Istraživanje koje je proveo Greenpeace pokazalo je da većina svježeg mesa dolazi iz uzgoja tipa 1 i 2. Na rezultate je reagirala i poljoprivredna javnost.

Foto: Depositphotos/olga_simonova_ph
  • 235
  • 39
  • 0

Meso koje se prodaje u mesnicama najčešće slovi kao kvalitetnije u odnosu na ono koje se nalazi već zapakirano u plastičnu ambalažu u trgovačkim centrima. Često se prodaje i za višu cijenu. No, istraživanje koje je Greenpeace proveo u Njemačkoj, a koje je ovoga tjedna objavio potrošački portal Super.markt u svom video prilogu, pokazalo je da više od trećine mesnih proizvoda, točnije 77 posto, dolazi iz, kako tvrde, najlošijeg tipa uzgoja pri čemu se ne brine o dobrobiti životinja. 

Kada je riječ o ostalome, 23 posto proizvoda dolazi iz uzgoja tipa 2. 

Dobrovoljne oznake

Naime, u toj su zemlji veliki lanci supermarketa 2019. uveli tzv. jedinstveni, dobrovoljni četverostupanjski sustav označavanja u stočarstvu, odnosno uzgajališta tipa 1, 2, 3 i 4. 

Prema njemu, uzgoj tipa 1 udovoljava tek minimumu zakonskih odredbi gdje životinja ima osnovne uvjete. Tip 2 je vrlo sličan, a stoka ima tek nešto više prostora i dodatne opreme. Uzgoj tipa 3 jamči im više prostora i mogućnost boravka na svježem zraku, dok je 4 premium i pod njega spada ekološki uzgojeno meso.

Isto košta

Uzorke su istraživači uzeli iz mesnica u supermarketima te s polica sa svježim, zapakiranim mesom. Kao primjer rezultata koji potvrđuje gornje tvrdnje, naveden je svinjski file čija je cijena i kod svježeg i pakiranog bila jednaka, 7,70 eura po kilogramu, a oba su uzorka dolazila iz istog uzgajališta, onoga tipa 1. 

U posljednjih nekoliko godina Greenpeace je nekoliko puta provjeravao kvalitetu mesa u svim velikim njemačkim supermarketima. Zaključak je svaki puta isti - najveći postatak čini upravo ono koje dolazi iz prva dva tipa uzgajališta.

Zabrinjavajuć podatak kojega su iznijeli je i taj da kod svinjetine udio onog koji dolazi iz uzgoja tipa 1 čini više od 90 posto, kao i da su proizvodi u pakiranju bolje kvalitete od onih svježih.

Reagirala poljoprivredna javnost

Na ovaj su materijal glasno reagirali na njemačkom poljoprivrednom portalu Topagrar u kojem imaju poruku za super.markt. Smatraju da je njemačka poljoprivreda nezasluženo ocrnjena te da više puta ponovljena izjava sugerira da poljoprivrednici dostavljaju "loše meso" na police svježom hranom i da bi se kupac trebao raspitati postoji li i "dobro meso" tipa 3 i 4. 

"Dragi RBB, sve meso proizvedeno u Njemačkoj zadovoljava najviše svjetske standarde, ne postoji nešto "dobro" ili "loše". Ovdje se kvaliteta miješa s načinom uzgoja", poručuje autor članka Alfons Deter uz komentar kako bi farmeri rado uzgajali stoku na višim razinama kada bi potrošači to bili spremni platiti, a političari usvojili jasna pravila o izgradnji objekata. 


Tagovi

Proizvodnje mesa Njemačka Svježe meso Pakirani proizvodi Super.Markt Greenpeace Istraživanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.