Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativna hrana
  • 18.01.2023. 15:00

Već sledeće nedelje: Brašno od kućnog popca koristiće se u mnogo proizvoda

Od 24. januara mnogi proizvodi na rafovima mogu sadržavati brašno odobreno za ljudsku ishranu. Na šta treba obratiti pažnju?

Foto: DepositphotosOlegDoroshenkoXL
  • 1.643
  • 571
  • 0

Hleb, krekeri, keks i grickalice u Evropi će od sledeće nedelje, tačnije 24. januara moći da sadrže brašno od kućnog popca (Acheta domesticus) s visokim sadržajem proteina, izveštava Agronotizie. To je bogat izvor proteina, čiji je sadržaj od 60 do 70 odsto masnih kiselina i minerala.

Prvo odobrenje na evropskom nivou za stavljanje u promet kao hrane za ljudsku ishranu datira od 10. februara 2022. godine. Tada je kompanija "Fair Insects Bv" zatražila procenu, a Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA zaključila da je konzumacija ovog insekta bezbedna za upotrebu.

Više prednosti

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju. Troše male količine vode i emituju manje gasova staklene bašte.

Još jedna prednost je što ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.

Oprez, alergije!

Brašno od zrikavca će se moći koristiti u hlebu, krekerima, grisinima, žitnim pločicama, keksu, suvim pekarskim mešavinama (premiks), suvim proizvodima na bazi obične i punjene testenine, sosevima, prerađenim proizvodima od krompira, jelima od mahunarki i povrća, pici, proizvodima od testenine, surutki u prahu, u proizvodima koji su zamena za meso, supama, grickalicama, pićima, proizvodima od čokolade, orašastih plodova i semenki uljarica, kao i mesnim.

Može izazvati alergije kod ljudi alergičnih na zglavkare, mekušce i grinje. EFSA je precizirala da ako supstrat kojim se insekti hrane sadrži dodatne alergene, oni mogu biti prisutni u novoj hrani. Zbog toga će ona biti označena na odgovarajući način.


Tagovi

Brašno od zrikavca Alternativno brašno Insekti u ishrani Acheta domesticus Kućni popac


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.