Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuta papričica
  • 03.03.2019. 13:00

Uzgoj ljutih papričica: Uz muziku i sport nastaju i egzotični dodaci jelima

Troje Novosađana Jens Peterka i bračni muzičko - sportski par Vladimir Radusinović - Radule, gitarista i pevač pank benda "Atheist Rap" i Aleksandra Sanja Ivošev, nekadašnja reprezentativka u streljaštvu osmislili su gurmanski delikates. Samo jedna mrvica ovog dodatka jelima dovoljna je da "zapali" obrok.

Foto: Privatna arhiva
  • 383
  • 20
  • 0

Pod sloganim “Ne ne ljuti se oljutise”, troje Novosađana Jens Peterka i bračni muzičko-sportski par Vladimir Radusinović - Radule, gitarista i pevač pank benda "Atheist Rap" i Aleksandra Sanja Ivošev, nekadašnja reprezentativka u streljaštvu vlasnica dve medalje osvojene na Letnjim olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti, osmislili su gurmanski delikates Čili buster Raji’s (početna slova imena odgajivača paprika).

Samo jedna mrvica ovog dodatka jelima dovoljna je da "zapali" obrok i natera vatru kroz uši i usta, izazove suze u očima, potera groške znoja  sa čela i  pročisti sinuse.

Plastenik na Pejićevim salašima

Ovaj vatreni, ali preukusan zalogaj ujedno budi i sva čula za ljuto. Osmislili su tri originalna ukusa - "Chili booster, Baboonster" za veoma  hrabre gurmane i "Chili booster light", najslabija varijanta ljutog te mogu da jedu i deca. U svojoj ponudi imaju i ulje od ljute papričice.  Njih troje ističu da se ova ideja rodila pre nekoliko godina jedne zimske večeri, kada je ovom bračnom paru Jens predložio da se bave poljoprivredom.

"Palo mi je na pamet da bismo mogu da sadimo nešto ljuto i odlučili smo da to budu originalne, prave i izvorne čili papričice. Sanja i Radule su ovu ideju sa oduševljenjem prihvatili i nakon nekoliko dana ideja je sprovedena u delo. Na Pejićevim salašima podigli smo mali plastenik i napravili sistem za navodnjavanje," priča za Agroklub Jens Peterka.

Kako kaže, pošto niko od njih troje ništa nije znao o poljoprivredi i poljoprivrednim radovima, tu zimu su učili od profesora gugla,  usavršavali se, "položili ispit" i 15. aprila pre četiri godine priča je krenula svojim tokom. Za sada veoma uspešnim.  

Samo jedna mrvica ovog dodatka jelima dovoljna je da “zapali" obrok! (Foto: Privatna arhiva) 

Papričice koje ne izazivaju jutarnje tegobe 

Novosađani kažu, kako su odmah na početku na ravne častu podelili poslove. "Sanja i ja smo dobili zaduženje oko svih poljoprivrednih radova, dok se Radule bavi spravljanjem bustera. Pokušali smo da gajimo paradajz, ali su smo ubrzo odustali i sada se bavimo isključivo gajenjem čili papričica  oko kojih ima puno posla. Zalivanje, kidanje zaperaka i grančica, plevljenje, okopavanje, i na kraju branje, nije ni malo jednostavan posao i reč je o veoma ozbiljnoj priči," kaže Jens.

Radule kaže da od malih nogu voli ljutu hranu i začinjenu ljutim, ali su vremenom začinjena ljuta hrana, ali i domaće ljute paprike počele da mu smetaju, najčešće  ranom zorom kada bi osetio strašne posledice, pa je jedno vreme prestao da jede ljutu hranu.

"Spletom okolnosti, pre sada već šest godina probao sam naga morič užasno ljute papričice, koje mi na opšte iznenađenje nisu smetale. I ako jezivo ljute, nisu izazvale nikakve zdravstvene tegobe. Ove čili papričice počinju da “rade” u ustima i od njih klizi znoj niz čelo i spušta se na jagodice, ali jutarnjih tegoba nema," priča Radule.

Prvi rod papričice delili rodbini i prijateljima

Zato su prvenstveno ove ljute papričice počeli da sade za sopstvene potrebe, a naravno reč je o organskoj proizvodnji,  jer upotrebljavaju isključivo stajsko đubrivo, a biljne vaši ubijaju rukama.

Naravno, kako on kaže, poslužila ih je i početnička sreća pa je prva godina proizvodnje i prinosa bila je veoma uspešna.  Jens ističe da je paprika toliko rodila da nisu znali šta da rade sa njom, te su je delili rodbini, prijateljima i stavljali u zamrzivač. 
Kako kažu, u tom trenutku poslužila ih je sreća, jer su imali jedan recept Čili kon karne, koji je delimično kriv za nastanak njihovog izuma - čili bustera koji je osmislio Radule. 

Moramo priznati da je dodatak hrani vrlo ukusan i veoma prijatno miriše, ne može da se uporedi ni sa jednim do sada znanim mirisom u koji se stavlja ljuta paprika, možda malo podseća (miris) na ajvar, ali ipak nije to taj šmek. 

Dodatak hrani od ljute paprike (Foto: Privatna arhiva) 

Mafini koji greju grlo

Prva zamisao je bila da isključivo melju papriku, što su i  učinili, a nakon nekog vremena došli su na ideju da naprave neutralan čili - ljutu salsu koju bi dodavali u hranu i tada Radule stupa na scenu.

Koliko je bio uspešan u svom umeću, govori i činjenica da su mnogi njihovi prijatelji, ovaj buster za doručak mazali na hleb, ali Radule napominje da ovo nije namaz, već se koristi isključivo kao dodatak jelima. Čili buster bez problema može da se stavlja i u kolače, a najbolja je kombinacija u mafinama, koje je Sanja usavršila

Kada su učestvovali na Noćnom bazaru u Novom Sadu, hvale se kako su rasprodali sve, ali i specijalne mafine koji greje iz grla.

Miks najljuće i paklene papričice koji izaziva vatru u ustima

Ono što ovaj dodatak čini posebnim, zapravo i privlači pažnju kupcima i konzumentima, jer kada se proba, prvenstveno se oseti ljutina u ustima, pa kreće znoj sa vrha čela koji se spušta na jagodice, s tim što ne ostavlja posledice za stomak. 

"Ljudi izbegavaju da jedu ljuto, jer se plaše zbog pomenutih posledica, a osobe koje pate od hemoroida gotovo da i ne jedu ljutu i začinjenu  hranu. Međutim sa ovim dodatkom koji je preterano ljut, ovih tegoba nema" otkriva Radule.

Ovo su najljuće paprike na svetu (Foto: Privatna arhiva) 

Recept je naravno tajna, ali ono što možemo da otkrijemo jeste da se stavlja nekoliko vrsta čili papričica, začini, maslinovo ulje. Od ljutih papričica ide habanero jedna od najljućih paprika na svetu, jalapeno paklena papričica koja izaziva vatru u ustima, trinidad moruga koja je i najljuća paprika na svetu, a njena ljutina od 1,2 miliona skovila po Skovilovoj skali ljutine i bhut jolokia koja žari i pali, a za nju kažu da je najljuća crvena papričica na svetu. 

Za sada se kako kažu, bave mini proizvodnjom, a da li će u budućnosti ova priča prerasti na regionalnom nivou još ne znaju, mada je interesenata za ovaj dodatak jelima sve više i više. Sanja kaže da su se sem na ovaj dodatak jelima, bazirali i na proizvodnju rasade papričica.


Tagovi

Ljuta papričica Uzgoj paprike Jens Peterk Vladimir Radusinović Aleksandra Sanja Ivošev


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.