Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sokova
  • 05.02.2019. 08:00

Uskoro nova rigoroznija pravila za proizvođače sokova

U "Službenom glasniku" Republike Srbije objavljen novi pravilnik o voćnim sokovima i bliskim proizvodima, a kada se bude primenjivao proizvođači će se naći pred znatno rigoroznijim pravilima za ovu granu delatnosti. 

Foto: Bigstock / l i g h t p o e t
  • 274
  • 75
  • 0

Pritužbe potrošača u Srbiji, najčešće su se odnosile da kvalitet sokova, koji nisu po kvalitetu odgovarali onome što piše deklaraciji na ambalaži. Zato su proizvođači sokova u našoj zemlji dobili nove zahteve u vezi sa proizvodnjom. Najvažniji zahtev odnosi se upravo na zabranu dodavanja šećera u voćne sokove.

Novi pravilnik o voćnim sokovima i bliskim proizvodima

S obzirom na to da voćni  sokovi čine deset odsto svih bezalkoholnih pića koja se prodaju u zemljama Evrope, udeo sokova napravljenih od koncentrata čini 87,6 odsto, dok 12,4 čine čisti voćni sokovi. Prema saopštenju Evropske komisije, sokovi koji su do tada bili  na policama u supermarketima, mogli su da sadrže i do 150 grama šećera po litru, a isti slučaj je i u Srbiji.

Zato je u "Službenom glasniku" Republike Srbije objavljen novi pravilnik o voćnim sokovima i bliskim proizvodima, a kada se bude primenjivao proizvođači će se naći pred znatno rigoroznijim pravilima za ovu granu delatnosti. 

Šećer kao dodatak više neće biti dozvoljen u voćnim sokovima

Kako bi se uskladili sa novinama u proizvodnji, država im je dala rok za prilagođavanje, a propisi će početi da se primenjuju tek od 1. jula naredne godine.  U delu pravilnika koji se odnosi na dozvoljene sastojke uvedena su nova pravila iz Direktive 2012/12/EU, a reč je o dodavanju  šećera u proizvod. 

Kako stoji u pravilniku, šećer kao dodatak više neće biti dozvoljen u voćnim sokovima, zatim sokovima od koncentrisanog voćnog soka i voćnim sokovima u prahu.  Iz ovog razloga biće zabranjene i deklaracije na ambalaži koje često kao reklamu koriste "bez dodatka šećera".

Evropska direktiva usvojena 2012. godine

Doduše, dodavanje, meda, šećera i zaslađivača moći će da se koristi u proizvodnji nektara i to u količini do 20 odsto ukupne mase gotovog proizvoda. Međutim, ako su prirodni šećeri prisutni u voćnom nektaru, proizvođač će biti u obavezi da na deklaraciji navede "sadrži prirodno prisutne šećere". Pomenuta evropska direktiva usvojena je još 2012. godine na tržištu EU, a razlog tome je briga o zdravlju građana i pokušajima da se smanji unos šećera u ljudski organizam.
 

Novim pravilnikom koji je usaglašen sa evropskim, doneti su i minimalni zahtevi kvaliteta za voćne sokove. Primera radi, biće kontrolisano koje voće može da se koristi kao sirovina i koliki su im minimalni udeli, kao i sastojci koji mogu da se dodaju.  Moraće da se poštuju i tehnološki postupci proizvodnje, metode za ispitivanje kvaliteta proizvoda, kao i zahtevi za označavanje proizvoda.

Ova pravila bi u Srbiji trebalo da doprinesu i preciznijim deklaracijama ovog pića koja se prodaju na našem tržištu, a konzumenti su uglavnom deca.  Ubuduće će deklaracija morati da ima jasne i preciznije podatke nego što je to slučaj sada. 
U novom propisu stoji da ako je sok proizveden samo od jedne vrste voća, u nazivu proizvoda reč "voće" moraće da se zameni  nazivom te vrste voća koje je korišćeno u proizvodnji. 

Kupac će morati da bude precizno obavešten o udelu voća u soku

Ukoliko se sok pravi od više vrsta voća, proizvođač je dužan da taj podatak navede na deklaraciji i to počevši od vrste voća koga ima najviše u proizvodu. Takođe, ukoliko se proizvod bude prodavao kao nektar sok, kupac će morati da bude precizno obavešten o udelu voća u tom soku.
 
Po novom Pravilniku moraće da stoji i podatak da voćnom nektaru nisu dodati šećeri, ali samo ukoliko taj proizvod ne sadrži dodate sastojke koji se koriste za zaslađivanje napitka i koji su zakonom dozvoljeni. Ukoliko su u voćnom nektaru prirodno prisutni šećeri proizvođači će morati na deklaraciji da navedu – "sadrži prirodno prisutne šećere".
U tekstu novog pravilnika piše da sokovi koji ne ispunjavaju propisane uslove moći će da budu u prometu do isteka roka trajanja najkasnije do 31. decembra 2021. godine.


Tagovi

Potrošač Srbija Sok Šećer Deklaracija Kupac Med Nektar Tehnološki postupci


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.