Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljuti sosevi
  • 16.02.2021. 10:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Umaci Belaj, Šejtan i Zlotvor sve više osvajaju domaće kupce

Fatima i Dinko Ratajc na nagovor prijatelja odlučili su pokrenuti vlastiti posao proizvodnje ljutih sosova. Prodaja im ide odlično, naročito na sajmovima i Craft festivalima, a sve zahvaljujući originalnim nazivima poput Rahmetlije, Belaje, Šejtana.

Foto: Arhiva Fatime i Dinka Ratajc
  • 509
  • 190
  • 0

Ukoliko ste ljubitelj ljutih sosova i mislite da ste probali onaj najljući - ili ste u zabludi ili ste već probali proizvode mladog bračnog para, Fatime i Dinka Ratajc iz Tuzle. Nakon što su počeli sa uzgojem ljutih paprika i proizvodnjom soseva za vlastite potrebe, izazvali su oduševljenje prijatelja koji su probali njihove delicije.

"Ideju za pokretanje porodičnog ljutog biznisa dobili smo prvenstveno jer smo veliki gurmani i volimo kuhati. Dinko čak malo više. Krenulo je spontano. Godine 2014., kada smo na balkon zasadili nekoliko sadnica ovog povrća, koje su, na naše iznenađenje, donijele puno plodova", započinje priču Fatima.

Povratne reakcije kao prava motivacija

Njen suprug nije mogao dopustiti da propadne ono što su vlastitim rukama uzgojili, te se bacio na posao i napravio zavidnu količinu soseva i zimnice koju su dijelili rodbini i prijateljima. Od njih su dobili odličan feedback i preporuke, koje su im postale motivacija da ih počnu prodavati jer takvih vrsta i ukusa do tada nije bilo na našem tržištu.

"Dinko je prije toga radio u inostranstvu, zbog nemogućnosti pronalaska posla u našoj zemlji i taman su nam povratne reakcije dobro došle, kao kad se upali lampica za dobru ideju da uložimo u taj tip porodičnog biznisa i u konačnici radimo nešto što volimo", objašnjava naša sagovornica, inače zaposlena u jednoj IT kompaniji.

Napravili su i svoju Facebook stranicu Ljutko, naručili sjemena različitih vrsta ljutih i super ljutih paprika i od nule započeli proizvodnju, odnosno, od sjemenke pa do konačnog proizvoda u formi sosova različitih stepena ljutine.

Sosovi priznati na našem tržištu

Prve godine, njihov balkon je izgledao poput male džungle - načičkan saksijama paprika prepunih plodovima različitih boja i oblika. Kao rezultat, imali 20 kilograma povrća, koje su bez ikakvih problema preradili i rasprodali.

"Naš stan se pretvorio u pravu mini radionicu, a ulicom se širio miris i ljutina paprika. Od te količine koja je tada napravljena, uspjeli smo prodati skoro sve", priča nam, dodajući da su shvatili da je testna faza odlično prošla pa su odlučili da sadnice koje su uzgojili u stanu, zasade kod prijatelja na jednoj parceli.

Mala džungla - izvor inspiracije, ali i zarade

Nakon što su dobili bebu, odlučuju da pronađu saradnike iz nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, koji će za njihove potrebe uzgajati paprike, a oni će im obezbijediti sjemena sorti koje su im neophodne za sosove.

Obrt zvanično registruju 2017., a već naredne godine se prijavljuju  za inicijativu dm-a, "Startajmo Zajedno", gdje dobijaju sjajnu priliku za razvijanje vlastitog biznisa. Nakon što su je iskoristili, odlučuju da siju samo one sorte koje idu u određene sosove koji su već priznati na tržištu.

Većinu posla oko "Ljutka" obavlja Dinko, a Fatima mu rado pripomaže vikendom i prilikom odlaska na promocije u gradove širom naše zemlje. Covid-19 je imao utjecaj na prodaju jer većinu svojih proizvoda plasiraju putem promocija, te na sajmovima i Craft festivalima.

Kontroverzna, ali efektna imena

Neki od umaka kao što su: Zlotvor, Namćor, Mangup i Bandit, te sezonski proizvod Ljuti Ćejf (ukiseljeni halapenjo sa bijelim lukom) mogu se pronaći u "dm" prodavnicama širom Bosne i Hercegovine, te u slijedećim trgovinama: Maksuzija, Zdravo, Klopa, Vučko (Sarajevo), Burence (Bugojno), Primaris (Mostar) i brojnim drugim. 

Suprug je zadužen za autentične nazive

"Inspiracija za nazive proizvoda najčešće dolazi Dinku. Ja obično reagujem sa čuđenjem i budem preneražena i onda on zna da je to on pravo. Namjerno nismo koristili nazive na engleskom jeziku zato što smo htjeli da domaći produkt, bar po nazivima bude slika bosanske tradicije", odgovara Fatima na naše pitanje odakle specifični nazivi poput Rahmetlija, Belaj, Šejtan, Ljuti ćejf i drugi.  

Iako su neki, moramo priznati, jako kontroverzni, ponekad je to jedini način da se kvalitetan proizvod istakne jer je danas nekako u svemu prisutna doza senzacionalizma, zaključuje ova inovativna poduzetnica.


Fotoprilog


Tagovi

Fatima i Dinko Ratajc Ljutko Najljući umaci Rahmetlija Zlotvor Belaj


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.