Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažno ulje
  • 20.05.2019. 20:00

Uhapšeni zbog lažnog maslinovog ulja - Nemce i Italijane varali godinama

Kriminalna grupa je ulje kupovala za oko 1,2 evra po litri, a prodavali ga, nakon što su mu dodali različite boje i drugo ulje, po 10 do 15 evra, dakle za deset puta višu cenu.

Foto: Depositphotos/Imaginechina-Editorial
  • 965
  • 153
  • 0

Uhapšene su 24 osobe u akciji Eurodžusta (Eurojusta), Italijanskog javnog tužioca iz Fođa (Foggie) u bliskoj saradnji s nemačkim vlastima, čime je razbijena organizovana kriminalna grupa koja je trgovala falsifikovanim maslinovim uljem u Nemačkoj i Italiji. 

Ukupna šteta iznosila je najmanje osam miliona evra, izvestilo je Eurodžust, Jedinica za pravosudnu saradnju EU-a, prošle nedelje.  

Maslinovo ulje, koje potiče iz Apulije u južnoj Italiji, pomešano je s različitim materijama, kao što su klorofil, beta-karoten i sojino ulje, kako bi se modifikovala njegova boja. Proizvod je na nemačko tržište distribuiran duže vreme kao ekstra devičansko maslinovo ulje, uglavnom u restorane i prodavnice u Štutgartu, Frankfurtu i Berlinu, kao i restorane i supermarkete širom Italije.

Istrage u Fođi pokrenute su 2015. godine nakon što je italijansko Ministarstvo zdravlja upozorilo na prodaju lažnog maslinovog ulja i prethodni zahtev nemačke Federalne kancelarije za zaštitu potrošača i sigurnost hrane (BVL). Postupak je prenet s nemačkog na italijanske vlasti. Istragu su otvorili italijanski karabinjeri za zdravstvenu sigurnost (NAS), specijalizovana jedinica italijanske policije, u bliskom kontaktu s nemačkim policijskim snagama.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe navodno su bili uključeni u proizvodnju i trgovinu lažnim maslinovim uljem i osumnjičeni su za ilegalno trgovanje, učestvovanje u zločinačkoj organizaciji, zloupotrebi prehrambenih proizvoda i druga krivična dela. 

Oni su svakih 15 dana u Nemačku slali 23.000 litara ulja s dodacima. Tokom istrage, karabinjeri su zaplenili više od 150.000 litara falsifikovanog maslinovog ulja za prodaju. Kriminalna grupa je na godišnjem nivou kupila više od milion litara ulja koje su kasnije falsifikovali.

Ulje su kupovali za oko 1,2 evra po litri, a prodavali ga, nakon što su mu dodali različite boje i drugo ulje, po 10 do 15 evra, dakle za deset puta višu cenu. 

Vođa kriminalne grupe smatra se najvećim falsifikatorom maslinovog ulja u Italiji. 


Tagovi

Falsifikovano ulje Maslinovo ulje Modifikovana boja Organizovani kriminal Eurojust


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.