Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna proizvodnja
  • 21.03.2020. 11:30

Ugrožen izvoz poljoprivrednih presadnica - prvenstveno lubenice?

Usljed situacije sa korona virusom, otežan je prijevoz tvrtke koja je najveći proizvođač presadnica voća i povrća u ovom dijelu Europe. Koliko je zapravo proizvodnja hrane ugrožena?

Foto: Facebook/Adria hishtil
  • 362
  • 20
  • 0

Tvrtka "Adria hishtil rasadnik" jedan je od vodećih proizvođača presadnica voća i povrća u ovom dijelu Europe. Oni proizvode i distribuiraju na srednje europsko i balkansko tržište, u Italiju i druge zemlje. Godine 2009. firma je nastala na temeljima kapitala iz Izraela, Slovenije, Italije i, naravno, Bosne i Hercegovine, a na površini od 1,5 hektra proizvodi sezonske presadnice voća i povrća na čemu radi 15 stalno zaposlenih radnika dok se broj sezonskih radnika, ovisno o potrebama i vremenskom razdoblju, kreće od dvadesetak pa do sto.

Utjecaj korona virusa na poslovanje

Na početku ove godine tvrtka je tražila veliki broj radnika no, uslijed novonastale situacije na tržištu uzrokovane korona virusom, nastali su i problemi u distribuciji proizvoda, u prvom redu presadnica lubenice i to oko sedam milijuna visokoproduktivnih sadnica. Danas ni kvalitet proizvoda, profesionalnost pri pružanju usluga, inovativnost u poslu, tehnološka implementacija proizvoda kao i svo stečeno znanje tijekom godina, sve zajedno nije dovoljno jer je ugrožen promet i distribucija proizvoda a presadnice lubenica mogu petnaestak dana biti još optimalne kvalitete, nakon toga se moraju ukloniti jer firma mora raditi na proizvodnji rasada drugih vrsta, koji je naručen.

Da li će doći u situaciju da zaustave proces proizvodnje?!

Kako se ovo poduzeće nosi s novonastalom situacijom, pitali smo Ivicu Borovca, voditelja prodaje, koji kaže da bi duži vremenski period blokade i teške prohodnosti granica doveo do smanjenja potrebe za radnom snagom jer bi se zaustavila i proizvodnja pošto tvrtka svoje proizvode izvozi.

"Ukoliko bi došlo do zaustavljanja prometa, da roba ne može ići preko granica, došlo bi do problema da moramo zaustaviti sijanje, proces pikiranja, proces isporuka i onda bi jednostavno bili 15 dana u nekom tjesnacu da samo robu održavamo živom, a bez mogućnosti distribucije. Sigurno bi to poremetilo stvari jer oni koji očekuju robu, ne mogu je dobiti, a oni koji tek trebaju sijati drugu vrstu proizvoda za kasnije termine, roba ne bi bila posijana a ako bi kasnila mjesec dana i više, to bi bila izgubljena sezona", pojašnjava Borovac.

Kome se obratiti za pomoć?

Svjestan je toga da presadnice voća i povrća nisu primarne vrste proizvoda koje u ovim danima trebaju stizati na različite europske adrese. No iako su, na primjer, brašno i ulje važniji u ovom trenutku, treba ipak razmišljati i o budućnosti u smislu proizvodnje hrane, ali je itekako bitno i što će napraviti brojni proizvođači, radnici, oni koji od proizvodnje presadnica žive jer im je to primarna djelatnost. Što se tiče same vlasti, od Hercegovačko - neretvanskog kantona pa i Federacije, nitko ne može sa sigurnošću ustvrditi do kada će ova situacija s otežanim protokom ljudi, roba i usluga potrajati.

Snalaze se i sa ovim izazovom

No, tvrtke poput ove se snalaze i preko brojnih kontakata koje su stvorili tijekom godina. "Radimo s puno zemalja u okruženju tako da smo stalno u kontaktu sa carinskim službama, s fitoinspektorima, s epidemiolozima, sa svima smo u kontaktu i na jednoj ljudskoj i osobnoj razini pa čujemo kako stvari stoje, ima li novih regulativa, mogu li nam približiti stvari da se prilagodimo situaciji. Funkcioniramo više na način da osluškujemo šta se događa preko tih privatno - poslovnih relacija nego s određenim ministarstvima i drugim nivoima vlasti jer su i oni zbog situacije smanjili spektar djelovanja i radno vrijeme i samu fizičku prisutnost na poslu", navodi on.

Neizvjesna budućnost

Oko 40 do 50 kamiona sadnica ova tvrtka treba izvesti na tržište Europske unije u sljedeća dva mjeseca a surađuje s drugim kooperantima u vidu autoprijevoznika. Borovac kaže da su to kompanije s kojima rade deset godina s povjerenjem i obostarnim uvažavanjem, a vozači strogo poštuju sve karantenske regulative, dolaze s nalazima liječnika i s ostalim odobrenjima na utovar jer ne žele stvarati probleme ni sebi ni drugima. Vozač sjedi u kabini, utovari mu se roba, dobije papire na ruke, maska i rukavice su tu i ide na put.

"Carinik na granici isto tako odrađuje svoj dio posla. Kamion ide na krajnji istovar, na krajnjem istovaru vozač sjedi u kamionu, a naši agenti koji očekuju robu u zemljama koje su finalne destinacije, podijele robu i vozač ide dalje. Socijalni kontakti su svedeni na apsolutni minimum. A kada bi se zaustavio promet... pa nadam se da do toga neće doći, slažem se sa svim regulativama oko kretanja ljudi, pogotovo putnika bez specijalne namjene. No, proizvodnja hrane, njena dobava kao i ona higijenskih potrepština mora ići dalje. Ponavljam, mi nismo prvi red hrane kao kruh, ulje i šećer, ali smo odmah poslije toga jer i veliki broj ljudi živi od ove proizvodnje, konkretno od uzgoja i prodaje lubenice", zaključuje voditelj prodaje. 

Uticaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

Dodaje da ako se zaustavi karika u lancu, nastaje globalni problem. Bez lubenice se može, ali onaj tko je proizvodi, ostat će bez kruha jer mu je ona sredstvo rada kojim zarađuje za život. 

Situacija jest još uvijek pod određenom kontrolom. Problem korona virusa je globalni, no kada bi se nastavila pandemija, kada ne bi ništa ulazilo ni izlazilo iz države i ova tvrtka kao i brojne druge, odnosno njihove proizvodnje bi bile ugrožene, a s proizvodnjom, naravno i radna mjesta.


Tagovi

Proizvodnja presadnica Proizvodnja voća i povrća Proizvodnja hrane Presadnice lubenice Kvalitet proizvoda Ivica Borovac Primarna djelatnost Maska i rukavice Globalni problem Korona virus


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi htio, nakon desetljeća praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.