Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saopćenje
  • 08.09.2022. 08:30

Udruženje poljoprivrednika tvrdi: Proizvodnja mlijeka u FBiH stabilna

Upozoravaju kako je smanjenje proizvodnje moguće kod malih i srednjih farmera, dok veliki proizvođači, kako navode, čak i povećavaju proizvodnju

Foto: Depositphotos/sauletas
  • 163
  • 71
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH saopćilo je kako je proizvodnja mlijeka u ovom bh. entitetu stabilna i da je ona u prva dva kvartala 2022. godine, količinski jednaka prosjeku u prethodne tri godine. Također, ističu da u FBiH do kraja godine neće biti problema u proizvodnji.

"Moguće je da tokom zime i ranog proljeća dođe do smanjenja proizvodnje, a sve iz razloga velike suše koja je prouzrokovala smanjenje proizvodnje kabaste hrane", navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH u tom kontekstu upozoravaju kako je smanjenje proizvodnje mlijeka moguće kod malih i srednjih farmera, dok veliki proizvođači, kako navode, čak i povećavaju proizvodnju. No, treba napomenuti kako je ovo stav jednog udruženja iz FBiH. Prije dva dana, Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH koji je i sam vlasnik farme krava rekao je za Agroklub da su farmeri počeli smanjivati proizvodnju jer su nerentabilni, zbog nedostatka stočne hrane.

Dakle, smanjena proizvodnja i povećana potražnja mogli bi dovesti do nestašice.

Hoće li BiH ostati bez mlijeka - "šverc" ne može podmiriti potrebe?

"Dosta malih i srednjih farmi je dovedeno do gašenja pa je tu manjak mlijeka. Međutim, još uvijek to veće mljekare namiruju uvozom iz Mađarske i dijelom iz Slovenije, gdje se otkupljuj višak evropskog mlijeka", rekao je Kahriman.

Srbija je, podsjetimo, odakle su također neke bh. mljekare uvozile mlijeko, zabranila izvoz svježeg mlijeka.


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Udruženje poljoprivrednika FBiH Udruženje poljoprivrednih proizvođača FBiH Admir Kahriman Farma


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.