Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oplenačka vizija 2019
  • 18.11.2021. 12:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Učenička zadruga u Topoli poznata po slatku od šargarepe i ljutom grožđu

Srednja škola u Topoli je među prvima u Srbiji osnovala Učeničku zadrugu, sa ciljem da se deca sklone sa ulice, da stečeno znanje u školi kroz praktičan rad usavrše i da naprave finalan proizvod koji će naknadno na tržištu prodati.

Foto: Marija Lazarević
  • 182
  • 122
  • 0

Oktobra 2019. godine, u Topoli je osnovana učenička zadruga "Oplenačka vizija 2019" u okviru Srednje škole "Kralj Petar I". Prvobitna zamisao direktora i profesora bila je da decu sklone sa ulice i da njihovo slobodno vreme pametno iskoriste, učeći kroz praksu, radeći i samim tim stvarajući radnu naviku, a ujedno i zarađujući. Kako je svaki početak težak, tako je bilo i njima, međutim, sada tri godine kasnije rezultati su već vidljivi, a oduševljenje se ne može sakriti. 

"Naša škola je među prvima u Srbiji koja je osnovala đačku zadrugu. Blizu 100 učenika je već u zadruzi, a oko 30 je stalno aktivno i njihov zadatak je da proizvode, prerađuju u gotov proizvod, trguju i prodaju. Imaju mogućnost da ispolje i kreativnost, prave ambleme, bedževe, suvenire, sapune, razne vrste zimnica, slatka, kompote, sirupe, sokove, džemove, pekmeze, ajvar, kolače. Mašinski smer pravi alate za poljoprivredu, gimnazijalci narodne rukotvorine tako da su iz svih sfera okupirani", kaže direktor Srednje škole "Kralj Petar I" Miloš Petković i dodaje da se sav prihod koji zadruga ostvari nalazi na računu i transparentan je za sve učenike.

Naša škola je među prvima u Srbiji koja je osnovala đačku zadrugu, kaže Petković

"Imaju uvid u sve troškove, priliv novca, poslovanje. Ne smeju sami da uzmu novac već ga mogu koristiti za matursko veče, za sajmove, ekskurzije, kupovinu udžbenika. Naši učenici sa završetkom srednje škole već su pripremljeni za život jer su u našoj školi stekli znanje koje su praksom usavršili i kroz zadrugu će naučiti da rade i zarade."

Pomoć Ministarstva prosvete

Zadruga je nazvana "Oplenačka vizija 2019", a Oplenačka berba te godine, bila je glavna manifestacija na kojoj su ovi učenici prvi put izložili svoje proizvode. Od tog dana raste interesovanje građana za različite đakonije koje ova deca pripremaju, a neki recepti su već i osvojili nagrade.

"Od osnivanja do danas, dovoljno smo se pročuli, učestvovali smo i na raznim manifestacijama i doneli dva priznanja u školu, za slatko od šargarepe i ljuto grožđe koje je negde i postalo naš brend i po tome nas prepoznaju. Poslujemo u plusu to je bitno, u početku smo imali samo donaciju privrednika, to nam je bio početni kapital. Nemamo velika sredstva sve je obrt", kaže naš sagovornik. 

Učenici su za mnoge recepte osvajali i nagrade

"Prodajemo na sajmovima kao gazdinstvo, na manifestacijama, za doček 2020. smo organizovali Bazar u hodniku škole, gde su se prodavali proizvodi koje su deca napravila. Ove godine organizovaćemo uz pomoć opštine u većem obimu uz klizalište koje će se postaviti za decu."

Koliko je ovakav vid školovanja pozitivan za mlade prepoznalo je i Ministarstvo prosvete pa je ovoj Učeničkoj zadruzi u Topoli doniralo novac koji je tokom prošle godine iskorišćen za opremanje jedne učionice koja je sada za ove učenike proizvodni i magacinski prostor

"Dobili smo donaciju od Ministarstva prosvete za stimulaciju učeničkih zadruga. Sredstva u iznosu od 300.000 dinara smo opredelili za nabavku uređaja za preradu voća i povrća. Projekat se zvao "Naša mala fabrika", i naš plan je bio da od tog novca kupimo smo sve što je bilo potrebno da se prostor opremi adekvatno. Jednu učionicu smo opremili, postavljena je sudopera, uvedena voda, kupljen električni šporet, frižider, pasterizator, suđe, razne mašine koje njima olakšavaju i ubrzavaju proces pripreme zimnice", objašnjava direktor.

Sirovinu koju prerade, prethodno i proizvedu

Srednja škola u Topoli ima školsku ekonomiju, gde se odvija praktična nastava za učenike poljoprivrednog i veterinarskog smera. 

"Gro sirovina imamo sa naše ekonomije, voće, povrće, sve što sami proizvedemo kroz praktičnu nastavu, dok se deo otkupljuje od proizvođača. Školska ekonomija ima 70 hektara zemlje i za đake smo obezbedili praksu iz oblasti ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo. Deca iz svih sfera imaju pokriven taj praktični deo i sve što se u školi nauči na ekonomiji se kroz praksu utvrdi."

Inače Srednja škola "Kralj Petar I" u Topoli ima oko 500 učenika, od toga je skoro polovina opredeljena ka poljoprivredi kroz smer Poljoprivredni tehničar i Veterinar. Đaci se školuju i kroz dva smera gimnazije i mašinstvo, a u planu je otvaranje novog smera - Prerađivač u prehrambenoj industriji, čime bi se zaokružila priča oko osnivanja Učeničke zadruge.


Foto prilog


Tagovi

Oplenačka vizija 2019 Učenička zadruga Miloš Petković Slatko od šargarepe Ljuto grožđe Školska ekonomija


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.