Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stvaranje zaliha
  • 14.05.2022. 15:00

U njemačkom trgovačkom lancu zabranili kupovinu ulja mlađima od 18 - morali ukinuti mjeru

Odrasli su mogli kupiti samo dvije boce. Vlast i trgovački centri pokušavaju pronaći strategije kojima bi mogli kontrolirati ponašanje kupaca

Foto: Depositphotos/8th
  • 1.278
  • 163
  • 0

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) indeks cijena za suncokretovo ulje je u travnju pokazao pad. Ipak, da tržištem ove prehrambene namirnice još uvijek bijesne visoke cijene i nestašica, dokazuju njemački trgovački centri koji uvode ograničenja.

Male količine suncokretovog ulja na policama navele su Lidlovu podružnicu u Schleswig-Holsteinu da ograniči prodaju samo osobama starijim od 18 godina i to na dvije boce po osobi. Na ovaj su način htjeli spriječiti roditelje da šalju djecu u kupovinu te namirnice, prenosi Merkur.

Inicijativa je izazvala lavinu negodovanja na društvenim mrežama, a trgovački lanac je na kraju morao ukinuti ovu mjeru ograničavanja kupovine.

Trgovci traže izlaz

Činjenica je da na policama njemačkih trgovina nema dovoljno jestivog ulja. Iz Lidl-a, Rewe i Aldi-ja apeliraju na kupce da ne stvaraju zalihe. Vlast i trgovački centri pokušavaju pronaći strategije kojima bi mogli kontrolirati ponašanje kupaca.

Tako je Aldi na policama s jestivim uljima imao natpis da ga se kupuje samo ako je potrebno, a ne zato što to svi rade.

Nema potrebe za stvaranje zaliha (Foto: Depositphotos/emaria)

Cijene lagano padaju

Nakon enormnog rasta cijene koja je bila izazvana ratom u Ukrajini i paničnom kupovinom došlo je do stabilizacije na ovom tržištu i laganog pada.

FEDIOL, EU udruženje industrije biljnih ulja i proteinskog brašna, je izvijestilo da je poboljšana dostupnost suncokretovog, a nakon prilagođavanja tržišta i dolaska ukrajinskih proizvoda kopnenim transportom. Sada kopnenim putem sjeme suncokreta stiže i dalje se prerađuje u EU što je smanjilo pritisak na potražnju. 

Rat je izgovor? Timmermans kritizira širenje straha o nestašici hrane

Količine suncokretovog sjemena neće dostići one iz nekadašnjeg ukrajinskog izvoza, ali su dovoljne da se smanji pritisak na cijene. 

Trenutno su veći problemi u opskrbi na lokalnoj razini jer je suncokretovo ulje lako dostupno u EU. To nam govori da nestašice na policama nekih trgovačkih lanaca nisu izazvane stvarnim nedostatkom već logističkim problemima.


Tagovi

Suncokretovo ulje Cijene ulja Trgovanje uljem Sjeme suncokreta Nestašica ulja Stvaranje zaliha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]