Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 04.08.2019. 08:00

U julu zabeležen blagi pad svetskih cena hrane

Globalne cene prehrambenih proizvoda zabeležile su mali pad u julu, koji je podstaknut nižim cenama nekih žitarica, mlečnih proizvoda i šećera, u većoj meri nego što su to mogle da nadoknade stabilnije cene mesa i ulja.

Foto: Bigstockphoto/GeorgeRudy
  • 82
  • 13
  • 0

Globalne cene prehrambenih proizvoda& zabeležile su mali pad u julu, koji je podstaknut nižim cenama nekih žitarica, mlečnih proizvoda i šećera, u većoj meri nego što su to mogle da nadoknade stabilnije cene mesa i ulja. Ukupan pad cena direktno se odražava na pad cena žitarica, mleka i šećera. 

FAO indeks cena hrane (FPI) - trgovinski ponderisan indeks koji meri cene pet glavnih prehrambenih proizvoda na međunarodnim tržištima, prosečno je iznosio 170,9 bodova u julu 2019. godine, skliznuvši za 1,1 odsto ispod nivoa u junu, ali ipak 2,3 odsto više nego godinu dana ranije.

Pad cena kukuruza i pšenice

FAO indeks cena žitarica opao je za 2,7 odsto u junu, ali je 4,1% iznad nivoa iz jula prošle godine. Ukupni pad uglavnom je uzrokovan padom cena pšenice i kukuruza, odražavajući, između ostalog, obilne izvozne isporuke. Suprotno tome, indeks pirinča obeležio je peti uzastopni mesec stabilnosti, usred generalno tihe tržišne aktivnosti, kako prenosi FAO

Indeks cena biljnog ulja FAO porastao je za 0,8 posto u julu, vodeći se stabilnim cenama soje i suncokretovog ulja koje su uravnotežile dalji pad vrednosti palminog ulja. Pad ove poslednje vrste ulja, u velikoj meri bio je uslovljen nastavkom sezonskog povećanja proizvodnje useva u jugoistočnoj Aziji, u kombinaciji sa sporom globalnom potražnjom za uvozom.

Poskupljenje cena hrane u svetu

FAO indeks cena mesa zabeležio je rast od 0,6 odsto u odnosu na blago revidiranu vrednost za juni, obeleživši tako šesto povećanje cena u mesecu. Cene ovčijeg i goveđeg mesa u julu dodatno su porasle, pojačane snažnom uvoznom potražnjom iz Azije i slabljenjem isporuka iz Okeanije, zbog sezonskog pada. Sa druge strane, cene svinjskog mesa blago su opale posle četiri meseca stalnog povećanja, što odražava veću dostupnost izvoza iz Brazila i Sjedinjenih Država.

Pad kotacija maslaca

Indeks cena mlečnih proizvoda FAO smanjen je za 2,9 odsto u junu, što predstavlja drugi uzastopni mesečni pad, vođen padom kotacija (cena po kojoj je obavljeno poslednje trgovanje robom) maslaca praćenim cenama sira i punomasnog mleka u prahu.

FAO indeks cena šećera smanjen je za 0,6 odsto u junu 2019. godine, uglavnom usled očekivanja većih prinosa šećerne trske u Indiji, koja je najveći svetski proizvođač šećera. Pad svetskih cena delimično je obuzdao jačanje brazilskog reala prema američkom dolaru, potez koji ima tendenciju da obuzda izvoz iz Brazila, najvećeg svetskog izvoznika šećera.


Izvori

FAO


Tagovi

Prehrambeni proizvodi Cene prehrambenih proizvoda Cene sira Pad kotacija maslaca Međunarodno tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]