Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerađivačka industrija
  • 08.08.2021. 07:30

Tržištu nedostaje malina i lisičarki? Prinosi niži, cena udvostručena

Količine su bile dovoljne samo za prodaju u svežem stanju, dok prerađivačkoj industriji nije ostalo mnogo, kažu iz nemačkog Saveznog udruženja za preradu voća, povrća i krompira.

Foto: Bigstock/SMurton
  • 147
  • 126
  • 0

Nakon dve uzastopno loše godine, trenutna je više nego katastrofalna kada su u pitanju maline i lisičarke, stoji u saopštenju nemačkog Saveznog udruženja za preradu voća, povrća i krompira (BOGK).

 "Ne mogu se setiti kada je bila tako ekstremna situacija", poručio je Verner Koh, predsednik BOGK-a dodavši da se loše prognoze nastavljaju i utiču na brojne vrste voća, prvenstveno maline, ali i na lisičarke.

Samo u Čileu i Meksiku berba malina smanjena je za 50 odsto, a potražnja za njima raste. Ona se udvostručila u poslednjih pet do osam godina, a zasadi su se smanjivali. Zbog vrlo malih prinosa, potražnja se u aprilu iz SAD-a preselila u Evropu, a postojeće zalihe su već rasprodane, stoji u saopštenju.

Dugoočekivani početak berbe u Španiji i Maroku doneo je još jedno razočarenje.

"Količine su bile dovoljne samo za prodaju u svežem stanju, dok prerađivačkoj industriji nije ostalo mnogo", napomenuo je Koh.

Cene i dalje rastu 

Zbog vrlo hladnog proleća i kasnih mrazeva pa čak i snega, berba malina u Srbiji i Bosni i Hercegovini u početku je kasnila dve do tri nedelje. Iz ovog udruženja kažu da će zbog kasnog cvetanja i sazrevanja prinosi na Balkanu biti i do 30 odsto niži te da su se istovremeno otkupne cene udvostručile.

Iz BOGK-a navode da čak i u evropskim zemljama, gde berba tek počinje, postoje znakovi lošijeg roda. To se posebno odnosi na Bugarsku, Poljsku i Ukrajinu. Ali, kažu u istočnoevropskim zemljama, problem je i nedostatak radne snage.

Ovog leta nedostaju i zalihe gljiva lisičarki. U glavnim zemljama njihovog porekla poput Rusije, Belorusije, Litvanije i Ukrajine već je nedeljama prisutna stalna suša zbog čega ne rastu. Postojeći prinosi nisu ni blizu da zadovolje potražnju na svetskom tržištu, a kamoli da nešto ostane za prerađivačku industriju.

"Cene neprestano rastu i već su se udvostručile od juna", istakao je Koh naglasivši da bi bilo pravo čudo da to nije tako. Još su ostala dva meseca njihove berbe, ali su uslovi izrazito loši i micelij gljiva bi se uskoro mogao potpuno osušiti, što bi prerađivačku industriju bacilo na kolena, jer su zalihe od prošle godine iscrpljene.


Tagovi

Maline Lisičarke Tržište Prerada Cena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.