Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka porijekla
  • 08.06.2020. 11:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Tri naša grada dobila geografski zaštićene nacionalne proizvode

Povodom svjetskog dana bezbjednosti hrane u Agenciji za sigurnost hrane BiH u Mostaru predstavnicima Udruženja iz Visokog, Nevesinja i Livna dodijeljena su službena Rješenja o geografskoj zaštiti proizvoda.

Foto: Ismar Imamović, RTV Visoko
  • 353
  • 186
  • 0

Na domaćem, ali i međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija kod plasmana prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost, sve više se cijene  tradicionalni proizvodi odnosno oni čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje, prerade i podneblja sa kojeg dolaze.

Upravo su to karakteristike koje dokazano posjeduju četiri nova geografski zaštićena bosanskoheregovačka proizvoda: Visočka pečenica, Nevesinjski krompir, Livanjski sir i sa oznakom izvornosti Livanjski izvorni sir. Navedena poljoprivredna roba prva je u Bosni i Hercegovini koja je prošla cjelokupnu proceduru zaštite po uzoru na praksu zemalja EU.

Zaštititi original od plagijata

Povodom svjetskog dana bezbjednosti hrane, u Agenciji za sigurnost hrane BiH u Mostaru predstavnicima Udruženja iz Visokog, Nevesinja i Livna dodijeljena su službena Rješenja o geografskoj zaštiti proizvoda. Tokom obraćanja medijima, predstavnici Agencije i Udruženja dijelili su slične stavove - da izvorni  prehrambeni proizvodi moraju biti zaštićeni od različitih plagijata koji se na tržištu pojavljuju.

Visočka pečenica - prepoznatljiv BiH proizvod uskoro zaštićen oznakom porijekla

Đemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, u svom obraćanju istaknuo je da ova agencija prati standarde i procedure zaštite po uzoru na  evropske zemlje. "Prigodan događaj koji smo danas organizovali u našim prostorijama, čini posebno zadovoljstvo jer su ovo prvi bosanskohercegovački prehrambeni proizvodi zaštićeni po uzoru na praksu zemalja EU. Takođe, odavde je poslata i ohrabrujuća poruka svim ostalim proizvođačima", poručio je Hajrić.  

Predsjednik Komisije u proceduri geogrfske zaštite, Dragan Breno, naveo je: "Poslije dugogodišnjeg rada, ovo je nadam se, početak puta kojim bi i drugi proizvođači prehrambenih proizvoda koji zadovoljavaju stroge uslove EU, a čije propise smo i mi preuzeli, trebali krenuti, a mi smo tu da ih ohrabrimo".

Naši prehrambeni proizvodi zadovoljavaju stroge europske propise (Foto: PR Agencije za sigurnost hrane)

Podrška od lokalnih zajednica

Šta predstavlja i koliko će u budućnosti značiti oznaka zaštićenog proizvoda, najbolje znaju sami proizvođači koji ne odustaju od tradicije, kulturnog naslijeđa i običaja koji su u dugogodišnjoj historiji utkani u domaće proizvode. Edin Babić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača "VIPS", iz Visokog ističe:

"Mi se proizvodnjom suhog mesa bavimo više od 200 godina i izvornu tradicionalnu tehnologiju proizvodnje, koja je specifična za naše područje želimo da zaštitimo, odnosno, da pravu vrijednost razdvojimo od plagijata".

Proizvodi s oznakom geografskog porijekla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Predsjednik Udruženja proizvođača autohtonog livanjskog sira Cinar, iz Livna, Jozo Baković također se osvrnuo na činjenicu da ime izvornog proizvoda ne bi smjeli koristiti drugi proizvođači koji nemaju baš nikakvu poveznicu sa zaštićenim proizvodom. "Dugo godina smo čekali ovaj dan, nadam se da će sada kupci prepoznati pravi livanjski sir. Ne smijemo dopustiti da se pod nazivom livanjski prodaju kojekakvi drugi sirevi, koji nemaju nikakve veze sa izvornim livanjskim sirom", objašnjava Baković.

Predsjednik Udruge o zaštiti ovog sira, Darinko Mihaljević, smatra da kada kažete livanjski sir, to je u dobrom dijelu bivše Jugoslavije jedan od najpoznatijih sireva. Ovaj sir se nalazi u enciklopediji iz 1972. godine, "100 najpoznatijih sireva svijeta".

O značaju geografske zaštite proizvoda, ukazuje i činjenica da su navedena Udruženja i njihovi proizvođači naišli na razumijevanje i punu podršku svojih lokalnih zajednica, čime će se zajedničkim snagama graditi pozitivna priča o jedinstvenom izvornom proizvodu i imidžu grada iz kojeg dolaze, te će na taj način u budućnosti svi ostvariti benefite koje donosi geografski zaštićen nacionalni proizvod.


Tagovi

Prehrambeni proizvodi Domaće tržište Međunarodno tržište Konkurencija Plasman Bezbjednost hrane Agencija za sigurnost hrane Đemil Hajrić Dragan Breno Edin Babić Jozo Baković


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.