Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stvaranje zaliha
  • 14.09.2022. 12:00

Trgovine u Crnoj Gori ograničavaju kupovinu mlijeka, najviše ga uvoze iz BiH

Cijena jogurta od litar i po, sa 1,55 eura porasla na 1,89 eura. Litar mlijeka košta oko 1,45 eura

Foto: Depositphotos/tonaquatic19
  • 114
  • 15
  • 0

Pojedini prodajni marketi u Crnoj Gori ograničili su kupovinu mlijeka na nekoliko litra nakon što je, uslijed straha od nestašice, kako pišu tamošnji mediji, stanovništvo počelo masovno kupovati zalihe.

Jučer su do podne ispraznili police u prodavnicama, no iz trgovačkih lanaca kažu da mlijeka ima dovoljno.

Ograničenje na 2 litra

Kako javlja RTVCG, prodavnice su kupovinu ograničile na dva litra. U više navrata su najave nestašica opovrgnute, a profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović kazala je kako Crna Gora, kao mala zemlja, ne bi trebalo da strahuje od toga.

"Mi uvozimo sve, ali naša disperzija uvoza nije samo prema jednoj zemlji, nego i Evropskoj uniji i regionu, tako da se i ova kategorija, uključujući i mliječne proizvode uvoze iz više zemalja i za sada nema nikakvih ozbiljnijih najava nestašica te vrste", rekla je Đurović.

Domaći proizvođači (ne) mogu podmiriti potrebe za mlijekom?

Sekreatarka Odbora Udruženja poljoprivrede i prehrambene proizvodnje u Privrednoj komori (PKCG), Lidija Rmuš navela je da najviše UHT mlijeka u tu zemlju stiže iz Bosne i Hercegovine - oko 60 posto, dok plasman iz Srbije čini 35 posto ukupnog uvoza.

Iz tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede su kazali kako su opredijeljena sredstva za kupovinu 700 grla krava koje će od januara biti u Crnoj Gori, čime će, kako navode, biti obezbijeđeno dovoljno sirovog mlijeka, pa neće biti potrebe za uvozom.

Rast cijena

Novosti pišu da je u Crnoj Gori zabilježen i rast cijena ovih namirnica. Tako je cijena jogurta od litar i po, sa 1,55 eura porasla na 1,89 eura. Litar mlijeka košta oko 1,45 eura. Podsjetimo, svjetske cijene mliječni proizvoda, prema posljednjem izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), zabilježile su pad drugi mjesec za redom.

Nagađanja oko nestašice mlijeka u našem regionu počela su nakon što je Srbija, početkom mjeseca, zabranila izvoz svježeg mlijeka, iako je ova odluka na snazi samo do kraja septembra. 

Ova odluka Vlade Srbije odnosi se na sve zemlje, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, s ciljem omogućavanja redovnog snabdijevanja svog stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, a u potpunosti se primjenjuje na BiH i ono se više ne uvozi u našu zemlju.

"Mlijeko iz Srbije je uglavnom carinjeno u Carinskoj ispostavi Bijeljina, a od 7. septembra u ovoj ispostavi nije zabilježeno carinjenje mlijeka iz Srbije", rečeno je Feni iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.


Tagovi

Mlijeko Mliječni proizvodi Crna Gora Cijene mlijeka Lidija Rmuš Gordana Đurović Ograničena kupovina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]