AgroKlub.com

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Prehrambena industrija » Tolušić: Dosta je s ucjenjivanjem proizvođača

Tolušić: Dosta je s ucjenjivanjem proizvođača

Rat s trgovcima

Tolušić: Dosta je s ucjenjivanjem proizvođača

Datum: 19.03.2017. 18:30

Kategorija:

Prehrambena industrija

Tolušić šokiran ugovorom jednog velikog trgovačkog lanca s domaćim poljoprivrednim proizvođačem. Na cijenu proizvoda trgovac udara 80% rabata.

S obzirom na njegov današnji post na društvenoj mreži Facebook, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić krenuo je u ozbiljan obračun sa trgovačkim lancima koji uništavaju domaće proizvođače:

"Ovo je ugovor jednog velikog stranog trgovačkog lanca s našim domaćim poljoprivrednim proizvođačem. Na cijenu našeg proizvoda trgovac udara odnosno ucjenjuje našeg proizvođača s gotovo 80% rabata. Upravo zbog ovakvih pametnjakovića i uvodimo Zakon o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi.

Tolušić objavio rat ucjenjivačima iz trgovačkih lanaca

Stvarno ne znam tko normalan misli da je 80% rabata na proizvođačku cijenu pošteno i normalno ponašanje. Nisu niti domaći trgovački lanci puno bolji, ali ovo je jedan od najružnijih primjera.

I zato, koliko god se pojedini lobiji trudili spriječiti donošenje ovog Zakona (a sad mi je jasno zašto), mogu im samo poručiti da uzalud troše energiju. Bolje im je da počnu mijenjati ugovore i način poslovanja".

Ugovor možete vidjeti i u privitku ispod teksta.

Veliki nameti proizvodnje, a hrana se baca

Zanimljivo je kako je proizvodnja skupa, prodaja još skuplja, a zatim se višak hrane koja se ne proda baca umjesto da posluži u bolje svrhe. Podsjetimo, dio trgovačkih lanaca predlaže da se za određeni tip hrane ukine obveza stavljanja etikete "najbolje upotrijebiti do", kako bi namirnice poput riže, tjestenine, pekmeza, ukiseljenog povrća mogli donirati i tako izbjeći bacanje na tone hrane.

Tolušić kaže i da je EU svjesna da je zakonodavstvo u području sigurnosti hrane prepreka za efikasnije doniranje hrane pa priprema vodič za doniranje hrane u koji je i RH uključena. U Europskoj komisiji razmatra se i mogućnost proširenja liste hrane koja je označena s "najbolje upotrijebiti do". Zajednički se radi, kaže, na boljoj regulaciji doniranja hrane.

Foto: Tomislav Tolušić Facebook

Broj pregleda članka: 7210; Uspješnost članka: 598.5

Tagovi: Zakon, Trgovački lanci, Tomislav Tolušić, Nepoštena praksa

Ključne riječi članka: tolusic, dosta, je, s, ucjenjivanjem, proizvodjaca, hrane, tolušić, trgovačkih


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Dokumenti Tolušić: Dosta je s ucjenjivanjem proizvođača

Ugovor s trgovačkim lancem

Ugovor s trgovačkim lancem
veličina datoteke: 0.04 MB