Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja Srbije i Italije
  • 25.06.2015. 17:00

Svaki peti zaposleni radi u industriji hrane!

Đuzepe Manco, ambasador Italije u Srbiji, ukazao je da je jedan od problema srpskih privrednika to što su mašine na kojima rade stare i po 30 godina

Foto: depositphotos.com/branex
  • 111
  • 5
  • 0

"Svaki peti zaposleni u Srbiji radi u industriji hrane, a 17% nacionalnog dohotka dolazi iz ove privredne grane. To dovoljno govori koliki su naši potencijali u ovoj oblasti", rekao je ministar poljoprivrede Željko Sertić u Milanu na konferenciji "Korišćenje potencijala poljoprivrede i prehrambene industrije u cilju jačanja bilateralnih odnosa između Srbije i Italije".

Sertić je dodao kako Italiju u tome smislu Srbija smatra najvećim ekonomskim partnerom u robnoj razmeni, prenose Novosti. Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije istaknuo je kako treba imati na umu da je u poslednjih nekoliko godina poljoprivredna proizvodnja u Srbiji duplirana. "U poslednjih pet godina, poljoprivredna proizvodnja je duplirana. Od 142 miliona dolara u 2009. godini, lane smo došli do 274 miliona dolara", pojasnio je Čadež.

Najveći regionalni proizvođač voća, povrća i mesa

Čadež je naglasio da u Srbiji oko 6.800 firmi radi u sektoru poljoprivrede te dodao da je naša zemlja najveći regionalni proizvođač voća i povrća, ali i mesa!

Velike mogućnosti proizvodnje treba iskoristiti u svoju konkurentsku prednost, prilikom čega postoje velike mogućnosti za zajednički nastup srpskih i italijanskih poduzetnika, istaknula je i Ana Hrustanović, ambasador Srbije u Italiji. Italija bi pridonela novim tehnologijama, znanjem i investicijama, a Srbija je atraktivna zbog kvalitetne radne snage i mreže trgovinskih odnosa sa drugim državama.

Foto: depositphotos.com/branex


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Marko Čadež Privredna komora Srbije Italija Ana Hrustanović Proizvodnja hrane Željko Sertić Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.