Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušena paprika
  • 22.11.2020. 16:00
  • Pčinjski okrug, Šaprance, Trgovište

Suve punjene paprike - do pravog ukusa važno pravilno sušenje

Nizove sa paprikom Marica Stojmenović suši na mestima gde ima dovoljno promaje, sunca i hladovine. Kad su dobro osušene, spremne su za mnoge kulinarske specijalitete, jedan od njih jesu i suve punjene paprike.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.895
  • 1.026
  • 0

Već sa prvim prizemnim mrazevima Marica Stojmenović iz sela Šaprance, kod Trgovišta, svoje je nizove sa osušenom paprikom sklonila sa okolnih streha pod siguran krov svoje kuće. Svaki skinuti niz je detaljno pregledala pazeći da joj ne promakne neka neosušena paprika koja bi tokom zime mogla da se ubuđa, a samim tim joj upropasti celokupan trud. Nizove kod kojih je pronašla neku neosušnu papriku ostavljala je po strani, a potom kačila na eksere da se dodatno osuše u potkrovlje porodične kuće na raspolaganju.

Donja Lokošnica: Selo okićeno paprikom

U toj prostoriji uvek drži "alat" za nizanje paprike koju niže isključivo iglom koja je nekada služila za nizanje duvana.

Važna igla, a još važniji konac

Stojmenovićeva je u početku plodove nizala na duvanskom koncu na kome su proizvođači duvana nizali jaku i berlej. Međutim, kada je shvatila da su oni preslabi da izdrže veliki broj nanizanih paprika, počela je da ih niže na manili, koncu kojim su nekadašnji kombajneri vezivali bale sa slamom. Toliko je bila zadovoljna njegovom čvrstinom da je odmah počela da pravi nizove od po dva metra.

Paprike niže na manili, koncu kojim su nekadašnji kombajneri vezivali bale sa slamom

Na kraju konca obično je vezivala peteljku na koju je nanizane plodove ređala na tri roga. U tome je ona pravi majstor i tu svoju majstoriju uvek demonstrira na jesen kada krene sa nizanjem novih nizova. Na njih niže autohtone sorte paprike koje se u njenoj porodici proizvode stotinak godina unazad. Reč je o vezankama ljutim i slatkim koje su idealne za sušenje, ali i o još jednoj vrsti paprike sa debelom korom kojoj ona ime ne zna, a od koje, kada je osuši, pravi najbolju tucanu papriku.

Niže samo na jedan rog

Vremenom je značajno modifikovala svoj stil nizanja. Na ovaj korak naterale su je godine u kojima zbog promenljivog vremena nije mogla dobro da osuši svoje nizove sa paprikama pa su joj mnogi zbog toga i propali. Otuda ona u ovakvim godinama primenjuje nizanje nizova samo na jedan rog trudeći se da plodove naniže ređe kako bi se oni što pre osušili.

"Ove godine nizove sam nizala samo na jedan rog. Da sam uradila pravu stvar videla sam kada sam ih sakupljala. Bila sam prezadovoljna jer su se osušili onako kako sam želela. Nadam se da će i kupci biti zadovoljni", kaže Marica Stojmenović.

Samo sa dobrom tehnikom bude i dobro osušene paprike

A da su kupci prezadovoljni kvalitetom osušenih paprika govori i podatak da su njeni nizovi uvek traženi na pijaci u Trgovištu. Ovo pogotovo u vreme krsnih slava kada domaćice od suvih paprika prave raznorazne specijalitete za svoje goste.

"Naše domaćice za slavu uvek žele da kupe niz sa najbolje osušenim paprikama. Ove godine takve nizove prodavala sam po ceni od 500 dinara. Na pijaci u Trgovištu ima potražnje i za neosušenim nizovima pa ih je moj suprug u sirovom stanju prodavao po ceni od 130 dinara. Kupuju ih isključivo oni domaćini koji ne proizvode papriku, a žele sami da osuše niz. Većina njih traži da im kažem kako ja to radim pa da i oni primene istu tehniku", kaže naša sagovornica i dodaje da im uvek posavetuje da nizove suše od sredine avgusta do polovine oktobra na mestu gde nema pripeke od sunca i gde ima dosta promaje.

Papriku sušiti na mestu gde nema pripeke od sunca i gde ima dosta promaje

"Kada ljudi čuju kako to radim, toliko se opuste da zaborave da ispoštuju sve pojedinosti koje sam im rekla, pogreše i ostanu bez suvih paprika."

Nema slave bez suvih punjenih paprika

Prema njenim rečima ima i onih koji nizove osuše kvalitetno i čak od njih sami istucaju papriku u čuturama izdubljenim u deblima dudovog ili orahovog drveta koje su se zatekle u njihovim podrumima. Onda se pred njom hvale kako tek umeju sa tom tucanom paprikom da naprave suve punjene paprike, poznati južnjački specijaliteti.

"Suvim punjenim paprikama ni jedan gost ne odoli na slavi jer ih je dobar deo domaćica nekako skrajnulo iz svog jelovnika. Međutim, kada su slave u pitanju one su sa trljanicom, još jednim našim specijalitetom, uvek moderni i zato ih gosti obožavaju", kaže Stojmenovićeva.

Vrtka - autohtona sorta paprike vraćena iz zaborava

Dodaje da su po njenom mišljenju suve punjene paprike jednostavne za spremanje i da obavezno treba krenuti od pripreme zaprške koja se sastoji od dinstanog crnog luka i šargarepe, a kada ovo povrće dobije staklasti izgled treba dodati pirinač i začine po ukusu. Potom celokupnu masu treba prodinstati na vatri uz neprestano mešanje.

Dok se ona dinsta suve paprike treba preliti vrućom vodom da omeknu, a kada ona omekša treba je puniti priprmljenim filom. Pre kuvanja punjene paprike treba preliti mlakom vodom toliko da one ogreznu u njoj. Skuvane paprike, na kraju treba preliti zaprškom koja se sastoji od malo brašna i ulja, a potom ponovo vratiti u rerunu da se zapeku, čime se proces spremanja suvih paprika završava.


Tagovi

Sušena paprika Niz Igla i konac Sušenje na promaji Tucana paprika Milica Stojmenović Punjene suve paprike Autohtona sorta paprike


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.