Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz za preradu
  • 30.06.2022. 18:00

Suša smanjuje prinose industrijskog paradajza - čeka nas manjak kečapa i sosa?

Ova vrsta paradajza se uzgaja na otvorenom, što znači da se ne može kontrolisati okruženje u kom raste.

Foto: Depositphoto/WHPics
  • 304
  • 45
  • 0

Ljubitelji kečapa, pica sosa i drugih prerađevina mogli bi se suočiti s manjim količinama omiljenih proizvoda. Klimatske promene stoje na putu visokih prinosa.

U studiji objavljenoj u Nature Food predviđa se da će porast temperature smanjiti prinose industrijskog paradajza širom sveta, posebno sorti koje se koriste u proizvodnji kečapa. Globalna ponuda paradajza za preradu će se smanjiti za šest odsto do 2050. godine u odnosu na posmatrani period od 1990. do 2009. godine. Najviše će biti pogođeni italijanski uzgajivači i prerađivači.

Profesor na Univerzitetu Arhus i glavni autor David Kamanaro, istakao je da se paradajz za preradu uzgaja na otvorenom, što znači da ne možemo kontrolisati okruženje u kom raste. Zbog toga je izuzetno osetljiv na klimatske promene.

Upotrebljeno pet klimatskih modela

Dok je fokus naučnika na pšenici i pirinču, kao osnovnim namirnicama, ovo je prva studija koja se bavi globalnim pregledom uticaja klimatskih promena na ovom omiljenom povrću. 

Njen koautor, Dev Nijogi kaže da se vrlo malo zna o tome kako će klimatske promene uticati na ovakve, specijalne useve. Ova namirnica ima neverovatan globalni otisak u hrani i važan je izvor hranljivih materija i sastojak u kuhinjama širom sveta.

Šta je pica bez kečapa? (Foto: Depositphotos/Romaset)

Pri izradi ovog dokumenta je korišćeno pet različitih klimatskih modela koji informišu o tri različita scenarija. Fokus je bio na tri zemlje koje su vodeće u ovoj proizvodnji: SAD, posebno Kalifornija, Italija i Kina. One zajedno proizvode oko 65 odsto svetske prerade paradajza.

Dolazi do dramatičnih promena

Svi dobijeni rezultati su pokazali da će u u narednih 30 do 40 godina doći do dramatične promene i pada prinosa za sve tri zemlje. Južna Kalifornija i Italija suočavaju se s nedostatkom vode, posebno Italija.

Ograničavaju upotrebu vode zbog suše - kazne idu i do 500 evra

Studija predviđa povećanje prinosa za severnu kinesku provinciju Gansu i komšijsku državu Mongoliju, ali je to samo delić trenutne proizvodnje u Italiji i Kaliforniji.

Rezultati studije trebalo bi da postanu jedan od elemenata u izradi procene ranjivosti, što bi moglo pomoći u određivanju istraživanja i realizacije strategija za budućnost.


Tagovi

Proizvodnja pardajza Proizvodnja kečapa Industrijski paradajz Suša Klimatske promene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]